Kamerstuk 33168-11

Amendement van het lid Bruins Slot dat regelt dat het schrappen van de verplichte goedkeuring van het College sanering voor verhuur, verkoop of het onderwerpen aan enig beperkt recht van gebouwen of terreinen, of delen daarvan, ongedaan wordt gemaakt, en de verplichting wordt uitgebreid naar koop en huur van gebouwen of terreinen, of delen daarvan

Dossier: Wijziging van de Wet toelating zorginstellingen en enkele andere wetten om het mogelijk te maken dat aanbieders van medisch-specialistische zorg, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen, winst uitkeren (voorwaarden voor winstuitkering aanbieders medisch-specialistische zorg)

Gepubliceerd: 8 januari 2014
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33168-11.html
ID: 33168-11
Wijzigingen: 33168-28

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT

Ontvangen 8 januari 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel III vervalt onderdeel F.

II

In artikel III komt onderdeel G te luiden:

G

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «blijvend niet meer voor de instelling te gebruiken» vervangen door: te huren, te verhuren, te verkrijgen, te vervreemden of aan enig beperkt recht te onderwerpen.

2. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. De zinsnede «verhuren, vervreemden of aan enig beperkt recht kan onderwerpen» wordt vervangen door: huren, verhuren, verkrijgen, vervreemden of aan enig beperkt recht kan onderwerpen;

b. De tweede volzin vervalt.

III

In artikel III komt onderdeel I te luiden:

I

In artikel 37, eerste zin, wordt «artikel 5, eerste lid» vervangen door: artikel 5.

IV

Artikel X wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef vervalt: de volgende besluiten:.

2. De aanduiding «a.» voor onderdeel a vervalt.

3. De puntkomma aan het slot van onderdeel a wordt vervangen door een punt.

4. De onderdelen b en c vervallen.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het schrappen van de verplichte goedkeuring van het College sanering voor verhuur, verkoop of het onderwerpen aan enig beperkt recht van gebouwen of terreinen, of delen daarvan, ongedaan wordt gemaakt. Daarnaast wordt deze verplichting uitgebreid naar koop en huur van gebouwen of terreinen, of delen daarvan.

Er zijn steeds meer gevallen van fraude met vastgoed bekend, in de pensioensector, bij woningcorporaties en in het onderwijs. Het is goed om binnen de zorgsector te kijken hoe drempels kunnen worden opgeworpen, zodat dit in deze sector voorkomen kan worden. Tot op heden is er een slot op de deur in de zorgsector doordat een voornemen tot verkoop, verhuur, of het onderwerpen aan enig beperkt recht van vastgoed eerst ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan het College sanering.

In het huidige wetsvoorstel wordt deze bepaling, die eerst opgenomen was in de Wet cliëntenrechten zorg (32 402), geschrapt. Met de hervormingen in de zorg, gericht op extramuraliseren van zorgzwaartepakketten 1–4, zal een deel van het vastgoed op de markt komen. Omdat van zorginstellingen steeds meer verwacht wordt dat men voldoende eigen vermogen heeft, is het van het grootste belang dat men een goede prijs ontvangt bij verkoop.

Op dit moment wordt er in de wet met name gekeken naar randvoorwaarden voor winsten in de zorg die kunnen ontstaan door de efficiënte bedrijfsvoering. Echter er kunnen ook «winsten» gecreëerd worden door mutaties in de vastgoedportefeuille. Indiener wil met dit amendement voorkomen dat het oog van investeerders uitgaat naar het vastgoed van de zorginstelling, maar zich daarentegen richt op investeren in de zorg.

Verder wordt met dit amendement het slot op de deur enigszins uitgebreid. De goedkeuring dient niet alleen verkregen te worden bij verkoop, verhuur of het onderwerpen aan enig beperkt recht, zoals thans het geval is, maar ook bij aankoop en huur. Immers kan door bijvoorbeeld een te hoog aankoopbedrag, zijnde niet marktconform, er ook geld op onwenselijke manier weglekken. Maar ook doordat zorginstellingen moeten inkrimpen kunnen er sales-and-lease backconstructies ontstaan die niet marktconform zijn. De overheid geeft hierdoor haar rol als marktmeester invulling.

Bruins Slot