Gepubliceerd: 18 april 2012
Indiener(s): Liesbeth Spies (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: bouwen en verbouwen energie huisvesting natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33124-7.html
ID: 33124-7
Origineel: 33124-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 18 april 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel I, onderdeel G, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

H

Artikel 120, tweede lid, komt te luiden:

2. Verboden zijn gedragingen in strijd met voorschriften als bedoeld in:

a. het eerste lid, niet zijnde voorschriften als bedoeld in artikel 8, negende lid;

b. artikel 11b, vierde lid.

B

In artikel V, tweede lid, aanhef, wordt de zinsnede «wordt de Woningwet als volgt gewijzigd» vervangen door: wordt met ingang van het tijdstip van inwerkingtreding van dat onderdeel de Woningwet als volgt gewijzigd.

TOELICHTING

Met deze nota van wijziging zijn twee technische wijzigingen in het wetsvoorstel doorgevoerd.

Ten eerste is met betrekking tot de op grond van artikel 11b, vierde lid, gestelde voorschriften geregeld dat gedragingen in strijd met die voorschriften verboden zijn en dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter handhaving van dat verbod over de bevoegdheid tot oplegging van een last onder bestuursdwang beschikt (onderdeel A).

De artikelen 120 en 120b van de Woningwet zijn specifiek gericht op voorschriften die worden gegeven met het oog op de nakoming van voor Nederland verbindende internationale verplichtingen, zoals Europese richtlijnen. Op grond van artikel 120 kunnen bij algemene maatregel van bestuur dergelijke voorschriften worden gegeven en op grond van artikel 120b heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de bevoegdheid tot het opleggen van een last onder bestuursdwang bij het overtreden van die voorschriften.

In het kader van de implementatie van richtlijn 2010/31/EU is de grondslag voor de nadere voorschriften omtrent de inhoud en de vormgeving van het energieprestatiecertificaat, de berekening van de energieprestatie en de aan de deskundigen die de certificaten afgeven te stellen eisen opgenomen in formele wetgeving, te weten artikel 11b, vierde lid, van de Woningwet. Die voorschriften vallen daarmee buiten het toepassingsbereik van artikel 120, tweede lid, van die wet, terwijl zij wel voortvloeien uit voor Nederland verbindende internationale verplichtingen. Wat betreft de handhaving is blijkens artikel 120b van die wet er in beginsel voor gekozen om, in geval van overtreding van voorschriften die voortvloeien uit voor Nederland verbindende internationale verplichtingen, het opleggen van een last onder bestuursdwang door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mogelijk te maken. Het ligt dan ook in de rede om in het geval van de voorschriften die op basis van artikel 11b, vierde lid, van de Woningwet gegeven zullen worden eveneens die wijze van handhaven van toepassing te laten zijn.

In artikel V, tweede lid, aanhef, is een verduidelijking toegevoegd (onderdeel B). Die houdt in dat de Woningwet, indien de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting later in werking treedt dan dit wetsvoorstel, wordt gewijzigd met ingang van het tijdstip van inwerkingtreding van het in het artikel V, tweede lid, aanhef, genoemde onderdeel. Dat onderdeel maakt deel uit van het wetsvoorstel Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting en leidt tot het in alfabetische volgorde plaatsen van de begripsomschrijvingen in de Woningwet.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. E. Spies