Kamerstuk 32694-7

Amendement van de leden Ortega-Martijn en Groot dat regelt dat het deel van de rekenhuur boven de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens dat worden gesubsidieerd via de huurtoeslag vastgesteld blijft worden op het niveau van wet en niet op het niveau van algemene maatregel van bestuur

Dossier: Wijziging van de Wet op de huurtoeslag (flexibeler maken kwaliteitskorting)


Nr. 7 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ORTEGA-MARTIJN EN GROOT

Ontvangen 4 oktober 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt «de kwaliteitskorting op de huurtoeslag zonder wijziging van de Wet op de huurtoeslag te kunnen wijzigen» vervangen door: de percentages voor de kwaliteitskorting op de huurtoeslag te wijzigen.

II

In artikel I vervalt de aanduiding «A».

III

In artikel I, onderdeel A (oud), eerste punt, wordt de zinsnede «een bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen percentage» vervangen door: 65 procent.

IV

In artikel I, onderdeel A (oud), tweede punt, wordt de zinsnede «een bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen percentage» vervangen door: 40 procent.

V

In artikel I, onderdeel A (oud), derde punt, wordt «het percentage, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b,» vervangen door: 65 procent.

VI

Artikel I, onderdeel B, vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het deel van de rekenhuur boven de kwaliteitskortingsgrens en de aftoppingsgrens dat worden gesubsidieerd via de huurtoeslag vastgesteld blijft worden op het niveau van wet en niet op het niveau van algemene maatregel van bestuur. Deze percentages zijn bepalend voor de omvang van de huurtoeslag en in die zin te vergelijken met het vaststellen van belastingen die ook op het niveau van wet worden vastgesteld.

Dit amendement impliceert voorts dat artikel II van het ontwerpbesluit tot wijziging van de Wet op de huurtoeslag (verhoging van het bedrag waarmee de normhuur wordt verhoogd tot de basishuur) en het Besluit op de huurtoeslag (vaststellen percentages kwaliteitskorting) (Kamerstukken II 2010/11, 27 926 nr. 164; het besluit dat is voorgehangen bij de Tweede Kamer), waarin de betreffende percentages zijn opgenomen, kan komen te vervallen, nu deze percentages via dit wetsvoorstel worden opgenomen in de Wet op de huurtoeslag. Dit amendement ziet dus niet op de feitelijke bezuiniging die wordt beoogd met het voorliggende wetsvoorstel.

Bij aanname van dit amendement wordt in het opschrift van het wetsvoorstel «(flexibeler maken kwaliteitskorting)» vervangen door: (wijziging percentages kwaliteitskorting).

Ortega-Martijn

Groot