Kamerstuk 32694-14

Subamendement van het lid Voortman dat bij het amendement van het lid Ortega-Martijn nr. 7 regelt dat o.a. mensen die zijn aangewezen op aangepaste woningen de huidige wettelijke percentages blijven gelden

Dossier: Wijziging van de Wet op de huurtoeslag (flexibeler maken kwaliteitskorting)

Gepubliceerd: 11 oktober 2011
Indiener(s): Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: belasting financiƫn huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32694-14.html
ID: 32694-14

Nr. 14 SUBAMENDEMENT VAN HET LID VOORTMAN

Ontvangen 11 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Het amendement van de leden Ortega-Martijn en Groot (stuk nr. 7) wordt als volgt gewijzigd:

I

In onderdeel I wordt «de percentages voor de kwaliteitskorting op de huurtoeslag te wijzigen» vervangen door: enige wijzigingen ten aanzien van de percentages voor de kwaliteitskorting aan te brengen in de Wet op de huurtoeslag.

II

Onderdeel III komt als volgt te luiden:

III

In artikel I, onderdeel A (oud), komt het eerste punt als volgt te luiden:

  • 1. Het eerste lid, onder b, komt te luiden:

    • b. het deel van de rekenhuur boven de kwaliteitskortingsgrens tot aan de aftoppingsgrens wordt voor 75 procent gesubsidieerd:

      • 1°. als de huurder, diens partner of één van de medebewoners 65 jaar of ouder is;

      • 2°. als het een eenpersoonshuishouden betreft, of

      • 3°. als de huurder een woning bewoont of betrekt waarin aanpassingen zijn aangebracht in en rond de woning, die noodzakelijk zijn in verband met een handicap van de huurder, diens partner of een medebewoner,

en wordt in de overige gevallen voor 65 procent gesubsidieerd;.

III

Onderdeel IV komt als volgt te luiden:

IV

In artikel I, onderdeel A (oud), vervalt het tweede punt.

IV

Onderdeel V komt als volgt te luiden:

V

Artikel I, onderdeel A, derde punt, komt als volgt te luiden:

  • 3. In het tweede lid wordt «voor 75 procent gesubsidieerd» vervangen door: , voor de gevallen, genoemd en bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, voor de in dat lid genoemde onderscheidenlijke percentages gesubsidieerd.

Toelichting

De flexibilisering van de kwaliteitskorting zorgt ervoor dat er geen generieke wijzigingen in de verhoging of verlaging van de huurtoeslag plaatsvinden De wijziging van de kwaliteitskorting komt met name terecht bij huurders die in het duurdere segment van de sociale verhuur wonen. Veel van deze woningen zijn aangepaste woningen en deze worden in beginsel verhuurd aan ouderen of mensen met een beperking. Zij zijn bij uitstek aangewezen op deze woningen en hebben niet de mogelijkheid te verhuizen naar een eventueel financieel meer passende woning. Dit subamendement regelt dan ook dat mensen die aangewezen zijn op aangepaste woningen worden uitgezonderd van de flexibilisering van de kwaliteitskorting.

Het subamendement voorziet dat in het te wijzigen amendement Ortega-Martijn/Groot, voor de uitzonderingscategorieën uit artikel 21, eerste lid, onder c, van de Wet op de huurtoeslag, de huidige wettelijke percentages blijven gelden. Het amendement Ortega-Martijn/Groot beoogt de kwaliteitskorting te verhogen. De indieners van dit subamendement zijn daar in principe op tegen, maar willen in ieder geval een uitzondering voor ouderen en mensen met een beperking vastleggen. Bij aanname van dit subamendement en het amendement waarop het rust, dus enerzijds de voorgestelde flexibilisering uit het wetsvoorstel ongedaan gemaakt, en anderzijds naar analogie van het amendement nr. 13 een regeling voor de uitzonderingscategorieën uit artikel 21, eerste lid, onder c, van de Wet op de huurtoeslag geboden.

Bij aanname van dit amendement wordt in afwijking van de toelichting bij het amendement nr. 7 in het opschrift van het wetsvoorstel de zinsnede «(flexibeler maken kwaliteitskorting)» vervangen door: (wijzigingen kwaliteitskorting).

Voortman