Gepubliceerd: 15 februari 2011
Indiener(s): Joop Atsma (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: economie handel industrie lucht natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32667-5.html
ID: 32667-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2011

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 23 december 2010 advies uitgebracht over het voorstel van wet tot wijziging van de Wet milieubeheer en de Wet op de economische delicten ten behoeve van onder meer de implementatie van richtlijn nr. 2009/29/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Ik verwacht het wetsvoorstel dezer dagen aan te bieden aan de Koningin ter indiening bij de Tweede Kamer.

Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer uw Kamer zorg zou kunnen dragen voor een snelle behandeling van dit wetsvoorstel (kamerstuk 32 667). Richtlijn 2009/29/EG dient ter verbetering en uitbreiding van het Europese systeem van handel in broeikasgasemissierechten, het ETS. De implementatietermijn van de richtlijnonderdelen die via dit wetsvoorstel worden omgezet, loopt op 31 december 2012 af. Door het geldende wettelijk systeem bestaat echter de noodzaak om dit deel van de richtlijn reeds per 30 september 2011 te implementeren. Die datum vloeit voort uit dwingende termijnen uit de richtlijn. Lidstaten moeten ingevolge de richtlijn namelijk uiterlijk op 30 september 2011 een lijst met inrichtingen en kosteloze toewijzingen publiceren en aan de Europese Commissie verstrekken. Deze lijst vormt in Nederland onderdeel van het nationale toewijzingsbesluit. Dit betekent dat er uiterlijk op 30 september 2011 een juridische grondslag moet zijn om dat besluit te kunnen vaststellen.

Voor laatstgenoemde datum moeten enkele wetten in formele zin, waaronder de Wet milieubeheer, worden aangepast. De hoofdelementen van het ETS zijn in Nederland in de wet geregeld en ingrijpende wijzigingen van dat systeem zijn noodzakelijk om de richtlijn volledig te kunnen omzetten. Deze termijn is kort, zeker in aanmerking genomen de ingewikkeldheid van de materie.

Het behoeft geen betoog dat ik gaarne bereid ben alle informatie die uw Kamer wenst ten behoeve van de behandeling van dit wetsvoorstel, ter beschikking te stellen.

De staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J. J. Atsma