Kamerstuk 32550-37

Amendement van de leden Hennis-Plasschaert en Van der Burg dat beoogt te voorkomen dat een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten

Dossier: Voorstel van wet van de leden Van Weyenberg en Keijzer tot wijziging van de Ambtenarenwet en enige andere wetten in verband met het in overeenstemming brengen van de rechtspositie van ambtenaren met die van werknemers met een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren)


Nr. 37 AMENDEMENT VAN DE LEDEN HENNIS-PLASSCHAERT EN VAN DER BURG

Ontvangen 4 juli 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel III wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

C

Aan artikel 681 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Indien een ambtenaar, als bedoeld in artikel 16 lid 1 van Boek 1 met beroep op een gewetensbezwaar diens taak om een huwelijk te voltrekken of een partnerschap te registreren, weigert te verrichten, voor deze ambtenaar binnen redelijke termijn geen of onvoldoende andere voor hem geschikte taken beschikbaar zijn, en de werkgever de arbeidsovereenkomst vanwege de weigering opzegt, wordt die opzegging in afwijking van lid 2, aanhef en onder e, niet kennelijk onredelijk geacht.

Toelichting

Met dit amendement wordt voorkomen dat een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten. Een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand, of een kandidaat voor die functie, is dus tevens bereid tot het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.

De regeling knoopt aan bij de regeling voor arbeidsovereenkomsten in boek 7 van het BW, aangezien die regeling na inwerkingtreding van het wetsvoorstel op de betrokken ambtenaren van toepassing zal zijn.

Hennis-Plasschaert Van der Burg