Kamerstuk 32500-XII-9

Amendement van het lid Slob c.s. over het terugdraaien van de bezuiniging op BDU

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2011


48,0 %
52,0 %

CDA

SP

SGP

CU

GL

PvdD

PVV

VVD

D66

PvdA


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SLOB C.S.

Ontvangen 30 november 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 39 Bijdragen Infrastructuurfonds en BDU worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 30 000 (x € 1 000).

II

In artikel 39 Bijdragen Infrastructuurfonds en BDU worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 30 000 (x € 1 000).

Toelichting

De exploitatie van het regionaal openbaar vervoer is geregeld in meerjarige concessies. Desondanks is op basis van het regeerakkoord voor 2011 reeds 30 mln. bezuiniging ingeboekt op de Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU). Van de BDU wordt circa 75% besteed aan de exploitatie van het regionale openbaar vervoer. Het inboeken van deze bezuiniging zal daarom niet zonder gevolgen zijn voor de dienstregeling terwijl er geen mogelijkheid meer is voor de regio’s om hiervoor de wettelijke verplichte adviesronde met de consumentenorganisaties te doorlopen.

Het is nog niet bekend hoe de bezuiniging op de BDU wordt verdeeld over de regio’s en is er nog geen inzicht in de cumulatieve effecten van de voorgenomen bezuinigingen op de BDU in relatie tot de verplichte openbare aanbesteding in de G3-stadsregio’s. Dit is van belang omdat een groot deel van de BDU terecht komt in deze zelfde stadsregio’s. De Kamer moet tevens nog de beleidsdoorlichting BDU ontvangen en de voorgenomen lange termijnvisie op het regionaal openbaar vervoer.

Dit amendement draait daarom de bezuiniging op de BDU voor het jaar 2011 terug. Dit biedt de regering de mogelijkheid om uiterlijk voorjaar 2011 met een voorstel te komen voor lange termijnfinanciering voor het regionale openbaar vervoer en hierover te overleggen met de decentrale overheden.

Dekking wordt gevonden in het verlagen van de middelen voor hoofdwegen op artikel 12 van het Infrastructuurfonds, welke kan worden bereikt door aanbestedingsmeevallers (Kamerstukken II, 2010/11, 32 500 A, nr. 10).

Slob

Monasch

Bashir

Verhoeven

Van Tongeren

Ouwehand