Gepubliceerd: 15 november 2011
Indiener(s): Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: bestuur gemeenten openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32459-12.html
ID: 32459-12
Origineel: 32459-2

Nr. 12 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 15 november 2011

Het wetsvoorstel wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 171a komt te luiden:

Artikel 171a

1. De burgemeester ziet toe op het lokaal veiligheidsbeleid en bevordert de voor de uitvoering van het integraal veiligheidsplan, bedoeld in artikel 148a, noodzakelijke samenwerking tussen alle betrokken partijen.

2. De burgemeester informeert de raad jaarlijks over de wijze waarop hij uitvoering heeft gegeven aan het eerste lid.

Toelichting

In het huidige voorstel komt de beoogde rol van de burgemeester met betrekking tot het gemeentelijk integraal veiligheidsplan onvoldoende uit de verf. Weliswaar kan onder «toezien op» een breed scala aan activiteiten worden gevat – en in de memorie van toelichting is het begrip ruim ingevuld – maar het verdient de voorkeur dit ook in de tekst van de wet expliciet tot uitdrukking te brengen. Daarom is ervoor gekozen om de bestaande tekst uit te breiden, zodat het voor eenieder duidelijk is dat de burgemeester betrokken partijen kan vragen een bijdrage te leveren. Dit geldt in het bijzonder voor die partijen die – in soms wisselende configuraties – betrokken zijn bij de uitvoering van het gemeentelijke veiligheidsplan en van wie in dat plan, vastgesteld op grond van artikel 148a tweede lid, Gemeentewet, is vastgelegd welke inspanningen de gemeenteraad van hen verwacht.

Daarnaast wordt nu geregeld dat de burgemeester de raad jaarlijks inlicht over zijn inspanningen ten aanzien van het lokaal veiligheidsbeleid, en in het bijzonder over zijn activiteiten met betrekking tot de uitvoering van het integraal veiligheidsplan. De burgemeester is niet als enige verantwoordelijk voor het lokaal veiligheidsbeleid (het college van burgemeester en wethouders heeft daarin ook een verantwoordelijkheid); dit wijzigingvoorstel brengt hierin geen verandering. De burgemeester moet er wel op toezien dat het lokaal veiligheidsbeleid gestalte krijgt en dat het integraal veiligheidsplan wordt uitgevoerd. Dat plan wordt in beginsel telkens voor vier jaar vastgesteld. Met de nu voorgestelde jaarlijkse verplichting van de burgemeester wordt bereikt dat de gemeenteraad minimaal één keer per jaar tussentijds aandacht besteedt aan de prestaties op het terrein van het lokaal veiligheidsbeleid, waaronder (de uitvoering van) het integraal veiligheidsplan. De algemene verantwoordingsplicht van de burgemeester (artikel 180 Gemeentewet) krijgt zo een specifieke invulling.

Het wordt aan de burgemeester en de raad overgelaten op welke wijze deze verplichting wordt ingevuld. Er worden hieromtrent geen wettelijke eisen gesteld, om te voorkómen dat er een onnodige administratieve verplichting wordt opgelegd.

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten