Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de regierol van de gemeente ten aanzien van het lokaal veiligheidsbeleid te verstevigen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Gemeentewet wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 147b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 148a

  • 1. De raad stelt ten minste eenmaal in de vier jaar een integraal veiligheidsplan vast.

  • 2. Het integraal veiligheidsplan bevat in ieder geval de doelen die de gemeente op het terrein van de veiligheid nastreeft, de resultaten die daartoe binnen de looptijd van het plan worden beoogd, de inspanningen die de gemeente zal leveren voor het behalen van die resultaten en de inspanningen die daarbij van anderen worden verwacht.

  • 3. Het integraal veiligheidsplan wordt vastgesteld op basis van een analyse van de lokale veiligheidssituatie en de verwachte ontwikkelingen in de eerstvolgende vier jaar, waarbij in ieder geval ook gebruik wordt gemaakt van gegevens en ervaringen van de politie, het openbaar ministerie.

  • 4. Het integraal veiligheidsplan kan tussentijds worden gewijzigd.

B

Na artikel 171 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 171a

De burgemeester ziet toe op het lokaal veiligheidsbeleid.

ARTIKEL II

De raad stelt uiterlijk één jaar na inwerkingtreding van deze wet voor de eerste maal het integraal veiligheidsplan, bedoeld in artikel 148a van de Gemeentewet, vast.

ARTIKEL III

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

De minister van Justitie,