Gepubliceerd: 20 december 2012
Indiener(s): Wilma Mansveld (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (PvdA)
Onderwerpen: geluid natuur en milieu organisatie en beleid verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32252-51.html
ID: 32252-51

Nr. 51 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2012

In de procedurevergadering van 24 oktober 2012 heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu verzocht om geïnformeerd te worden over de stand van zaken met betrekking tot Swung-2, de herziening van de geluidregelgeving fase 2. Hierbij stel ik u daarvan op de hoogte.

Swung-2 betreft de herziening van de geluidregelgeving voor decentraal verkeer, voor industrieterreinen en voor geluidgevoelige objecten. Dit laatste betreft onder meer de normering voor woningbouw nabij rijkswegen en hoofdspoorwegen.

De uitvoering van de Swung-2-regelgeving is in hoge mate de verantwoordelijkheid van de decentrale overheden. Daarom gebeurt de uitwerking van Swung-2 in nauwe samenwerking met deze overheden. Mijn ambtsvoorganger heeft toegezegd uw Kamer over de hoofdlijnen en voortgang van Swung-2 te informeren als het overleg met de andere overheden hierover voldoende is gevorderd. Dit overleg is nog niet afgerond.

Nu Swung-1 (regelgeving voor de beheersing van geluid van rijkswegen en hoofdspoorwegen) per 1 juli 2012 in werking is getreden, hechten de andere overheden eraan spoedig duidelijkheid te krijgen over de toekomstige geluidnormen voor woningbouw nabij rijksinfrastructuur. Daarom wordt bij de uitwerking van Swung-2 aan de herziening daarvan prioriteit gegeven.

Deze geluidnormen zijn niet alleen van belang voor de leefomgeving en de gezondheid van omwonenden, maar hebben ook gevolgen voor in het bijzonder de woningbouw. Het vinden van een optimaal voorstel in overleg met gemeenten voor deze geluidnormen vergt daarom nog enige tijd.

Ook aan de uitwerking van de andere onderdelen van Swung-2 wordt in samenwerking met IPO en VNG volop gewerkt. Deze uitwerking vordert goed.

Er is evenwel nog enige tijd nodig om tot een afgerond voorstel te komen, mede omdat de praktische en financiële uitvoerbaarheid zorgvuldige beschouwing vergen.

Ik zal uw Kamer uiterlijk maart 2013 over de uitkomsten van het lopende overleg met de andere overheden over de herziening van de geluidnormen voor woningbouw langs de rijksinfrastructuur informeren. Dan zal ik uw Kamer tevens nader informeren over de voortgang en hoofdlijnen van de andere onderdelen van Swung-2.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld