Kamerstuk 32211-7

Gewijzigd amendement van het lid Agema ter vervanging van nr. 6 over het verhogen van de leeftijd van prostituées

Dossier: Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)


Nr. 7 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID AGEMA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 6

Ontvangen 15 april 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 4, zesde lid, onderdeel a, wordt de zinsnede «leeftijd van 18 jaar» vervangen door: leeftijd van 21 jaar.

II

In artikel 14, eerste lid, onder g, wordt de zinsnede »nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, het» vervangen door: , indien het prostituees betreft, nog niet de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt, indien het overige personen betreft, nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt,.

Toelichting

Al jaren wordt de wens om prostitutie onder dwang c.q. loverboys/pooierboys effectief te bestrijden breed gevoeld. Terpstra en Van Dijke stellen in hun rapport dat loverboys vooral meisjes tussen de 15 en 18 jaar ronselen (Terpstra, L., Van Dijke, A, «Publiek Geheim: jeugdprostitutie», 2004).

Het bestaande leeftijdscriterium maakt dat veel daders wachten tot het meisje (of de jongen) 18 jaar is geworden om haar (of hem) dan de prostitutie in te brengen (Repetur, L., Meinster, N., De Kinderen, M., Naar een effectieve en een samenhangende aanpak van jeugdprostitutie, TransAct, 2005). Vanaf 18 jaar is prostitutie in ons land volkomen legaal waardoor het erg moeilijk is de dader dan nog strafrechtelijk aan te pakken. Uit de registratiegegevens van Stichting Tegen Vrouwenhandel blijkt dat er een stijgende lijn zit in het aantal geregistreerde slachtoffers boven de 18 jaar.

Met dit amendement wil de indiener de prostitutieleeftijd verhogen van 18 naar 21 jaar. Het biedt de mogelijkheid om slachtoffers tot 21 jaar in plaats van 18 jaar vrijwillig dan wel onvrijwillig uit de prostitutie te halen. Dit geldt ook voor het illegale circuit. Nu kan dat tot 18 jaar.

Agema