Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID AGEMA

Ontvangen 1 februari 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 1 wordt in de definitie van prostitutie na de zinsnede «seksuele handelingen met» ingevoegd: of voor.

II

In artikel 1 wordt in de definitie van prostituee na de zinsnede «seksuele handelingen met» ingevoegd: of voor.

III

In artikel 1 vervalt in de definitie van seksbedrijf de zinsnede: of tot het verrichten van seksuele handelingen voor een ander tegen betaling.

Toelichting

Dit amendement beoogt de definities van prostitutie en prostituee zodanig te veranderen, dat ook de beschikbaarstelling tot het verrichten van seksuele handelingen voor een ander tegen betaling onder deze definities komt te vallen. Momenteel is het onderscheid tussen het verrichten van seksuele handelingen «met» en «voor» een ander vaag. Hiervan kan misbruik worden gemaakt. Het is namelijk, zeker in de escortbranche, nauwelijks te controleren of seksuele handelingen «met» een ander worden verricht, waardoor het wetsvoorstel van toepassing is, of «voor» een ander, waardoor het wetsvoorstel niet van toepassing is. Met het huidige onderscheid wordt te weinig hindernis opgeworpen aan het «onder dwang» tewerkstellen van jonge meisjes in de seksbranche, en dienaangaande wil indiener hier een einde aan maken.

Met dit amendement wordt de definitie van prostitutie tevens in overeenstemming gebracht met de formulering in artikel 273f, eerste lid, onder 3 en 5, van het Wetboek van Strafrecht.

Agema