Kamerstuk 32189-17

Amendement van het lid Lucassen over het in lijn brengen van de tariefstructuur voor de algemene bestedingsbelasting met de in Nederland geldende tariefstructuur voor de BTW

Dossier: Vaststelling van de Wet Belastingwet BES (Belastingwet BES)


16,0 %
84,0 %

GL

PvdA

SP

PvdD

CU

PVV

VVD

CDA

SGP

D66


Nr. 17 AMENDEMENT VAN HET LID LUCASSEN

Ontvangen 28 september 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 6.10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «8 percent» vervangen door: 19 percent.

2. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel a wordt «9 percent» vervangen door: 20 percent.

b. Onder verlettering van de overige onderdelen wordt na onderdeel a een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. 6 percent voor leveringen van goederen en diensten, genoemd in de bij de Wet op de omzetbelasting 1968 behorende tabel I, voor zover die leveringen niet zijn vrijgesteld op grond artikel 6.11;.

II

Artikel 6.10a vervalt.

III

Artikel 6.19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «8 percent» vervangen door: 19 percent.

2. Onder verlettering van de overige onderdelen wordt na onderdeel a een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. 6 percent voor de invoer van goederen, genoemd in de bij de Wet op de omzetbelasting 1968 behorende tabel I, onderdeel a, voor zover voor de invoer van die goederen geen vrijstelling is verleend op grond van artikel 6.20;.

IV

Artikel 6.19a vervalt.

Toelichting

Het oogmerk van het voorgestelde amendement is om te komen tot een tariefstructuur die recht doet aan de nieuwe positie van de BES-eilanden als onderdeel van het Nederlandse staatsbestel. Bij dit amendement wordt de voorgestelde tariefstructuur voor de algemene bestedingsbelasting in lijn gebracht met de in Nederland geldende tariefstructuur voor de BTW. Hierbij bevatten de onderdelen I en III de aanpassing van de tarieven, en schrappen de onderdelen II en IV de artikelen 6.10a en 6.19a, die tijdelijk afwijkende tarieven voor Sint Eustatius en Saba voorschrijven. Door het vervallen van de artikelen 6.10a en 6.19a wordt Hoofdstuk II, afdeling 3, artikel XVI, onderdeel E, (dat tevens voorziet in het vervallen van die onderdelen) van de Invoeringswet fiscaal stelsel BES overbodig. Bij aanname van dit amendement dient dat onderdeel van de Invoeringswet derhalve te worden geschrapt.

De aanpassing van de bestedingsbelasting moet uiteindelijk gaan leiden tot een situatie waarin de eilandbewoners in toenemende mate bijdragen aan het dekken van de eigen begroting.

Budgettair

Voor het kwantificeren van de opbrengst van het amendement is nader inzicht nodig over het bestedingspatroon op de BES eilanden. Voor een aantal producten en diensten wordt immers, net zoals in Nederland, een verlaagd tarief van 6% voorgesteld. Voor de overige producten en diensten is bij dit amendement – net als in Nederland – een algemeen tarief van 19% voorzien. Gegevens over de bestedingen aan deze product- en dienstcategorieën op de BES eilanden zijn niet beschikbaar. Uitgaande van het bestedingspatroon in Nederland en veronderstellende dat het patroon op de BES eilanden vergelijkbaar zal zijn, kan een inschatting gemaakt worden van het eerst orde budgettaire effect van dit amendement. Verondersteld wordt derhalve dat 75% van de grondslag van de algemene bestedingsbelasting (ABB) onder het standaard tarief van 19% valt. De overige 25% valt onder het verlaagde tarief. Onder deze veronderstelling bedraagt de meeropbrengst van dit amendement USD 18,0 miljoen.

Hiermee is geen rekening gehouden met zogenoemde tweede orde effecten. Deze effecten laten zich moeilijk kwantificeren.

Lucassen