Kamerstuk 32141-8

Amendement van de leden Koser Kaya en Blok over het mogelijk maken van vertegenwoordiging in het bestuur voor meer dan één onderneming of groep

Dossier: Wijzigingen van de Pensioenwet in verband met het uitbreiden van de werkingssfeer voor ondernemingspensioenfondsen

Gepubliceerd: 12 januari 2010
Indiener(s): Fatma Koşer Kaya (D66), Stef Blok (VVD)
Onderwerpen: economie ondernemen ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32141-8.html
ID: 32141-8

45,3 %
54,7 %

CU

D66

Verdonk

GL

VVD

CDA

PVV

PvdA

SGP

SP

PvdD


32 141
Wijzigingen van de Pensioenwet in verband met het uitbreiden van de werkingssfeer voor ondernemingspensioenfondsen

nr. 8
AMENDEMENT VAN DE LEDEN KOŞER KAYA EN BLOK

Ontvangen 12 januari 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, punt 2, komt het vierde lid te luiden:

4. Indien een ondernemingspensioenfonds pensioenregelingen uitvoert voor meerdere ondernemingen of groepen wordt elke onderneming of groep in het bestuur vertegenwoordigd door ten minste een werkgeversvertegenwoordiger en een werknemersvertegenwoordiger alsmede door een vertegenwoordiger van de pensioengerechtigden indien de pensioengerechtigden in het bestuur van het oorspronkelijke pensioenfonds zijn vertegenwoordigd. Hierbij is het toegestaan dat de vertegenwoordiger van een bepaalde geleding in het bestuur die geleding voor meerdere ondernemingen of groepen vertegenwoordigt.

Toelichting

Volgens artikel 99, derde lid van de Pensioenwet kan in het bestuur van een ondernemingspensioenfonds naast de geledingen van werkgevers en werknemers ook de geleding van pensioengerechtigden vertegenwoordigd zijn. Is dat het geval dan bezetten de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden samen met de werknemersvertegenwoordigers ten minste evenveel zetels als de werkgeversvertegenwoordigers. Het wetsvoorstel maakt het samenvoegen van afzonderlijke ondernemingspensioenfondsen mogelijk. De multi-opf die dan ontstaat wordt ook beschouwd als een ondernemingspensioenfonds (zie de voorgestelde definitie in artikel I, onderdeel A).

De samenstelling van het bestuur van de multi-opf is echter afwijkend van wat nu voor het bestuur van het ondernemingspensioenfonds is geregeld. Dit amendement heeft tot doel de bestuurssamenstelling van de multi-opf zoveel mogelijk op gelijke wijze te regelen als de bestuurssamenstelling van ondernemingspensioenfondsen. Om het ontstaan van grote besturen van multi-opfen tegen te gaan en de deskundigheid te bevorderen wordt tevens voorgesteld om vast te leggen dat het is toegestaan dat de belanghebbenden van een bepaalde geleding bij twee of meer van de oorspronkelijke pensioenfondsen tezamen een vertegenwoordiger aanwijzen.

Koşer Kaya

Blok