Kamerstuk 32123-XVI-31

Amendement van het lid Ouwehand ten behoeve van innovatieve proefdiervrije wetenschap

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010


27,3 %
72,7 %

CDA

PvdA

GL

Verdonk

PvdD

SGP

VVD

CU

SP

D66

PVV


32 123 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

nr. 31
AMENDEMENT VAN HET LID OUWEHAND

Ontvangen 10 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 41 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 4 500 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe te investeren in een kennisinfrastructuur op het gebied van de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, te verdelen vanuit het programma Dierproeven Begrensd van ZonMw. Het sluit aan bij de visie van het kabinet dat op deze wijze een dubbel belang wordt gediend, namelijk het verenigen van publieke doelen met belangrijke private initiatieven en economische doelstellingen. Daarnaast heeft het kabinet de wens uitgesproken te willen stimuleren dat bedrijfs- en onderzoekswereld zich de 3V benadering nog meer eigen maken dan nu al het geval is.

Uit de Wet op de dierproeven spreekt de verplichting om het aantal dierproeven terug te dringen. De ontwikkeling van alternatieven binnen het kader van de 3V’s (vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven) vormt daartoe een belangrijk instrument. De (Europese) aandacht voor de noodzaak van proefdiervrije technieken groeit. Het kabinet heeft aangegeven het stimuleren van 3V alternatieven voor dierproeven gedurende de kabinetsperiode hoger op de agenda te willen plaatsen. Naar de mening van de indiener dient dit voornemen te worden vertaald in het reserveren van een toereikend budget, mede gelet op het feit dat op dit moment verreweg het grootste deel van het Nederlandse onderzoekspotentieel onbenut blijft.

Indiener beoogt met dit amendement de budgetten voor de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven beter te laten aansluiten bij de in Nederland aanwezige kennis en capaciteiten, om zo innovatieve proefdiervrije wetenschap een impuls te geven en te voorkomen dat Nederland in een achterhoedepositie terecht zal komen op dit steeds belangrijker wordende onderzoeksterrein. Zowel door universiteiten als door het bedrijfsleven wordt gewezen op het feit dat Nederland daarnaast ook een economisch rendement kan behalen door te investeren in projecten als bijvoorbeeld het ASAT-initiatief (Assuring Safety without Animal Testing). Uit de ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan met 3V alternatieven in de Life Sciences blijkt bovendien dat 3V-onderzoek beter toepasbare kennis oplevert voor de gezondheid van de mens.

Dekking wordt gevonden in de budgetten voor de regionale programma’s op het gebied van Life Sciences en medische technologie binnen artikel 3 Een concurrerend ondernemingsklimaat van de begroting van Economische Zaken. Met dit amendement komt het budget niet te vervallen, maar wordt een klein deel van het budget geoormerkt voor proefdiervrije wetenschappelijke ontwikkelingen op deze terreinen. Bedrijven kunnen hiervoor een projectaanvraag indienen bij ZonMw. Zie hiertoe het amendement Ouwehand op de begroting van het ministerie van Economische Zaken, 32 123 XIII, nr. 40.

Ouwehand