Kamerstuk 32123-XIV-162

Besluitvorming over de grens van het Natura 2000 gebied Meijendel en Berkheide

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 2 maart 2010
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-162.html
ID: 32123-XIV-162

32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 162
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 maart 2010

Met deze brief wil ik u informeren over mijn besluit met betrekking tot de grens van het Natura 2000 gebied Meijendel en Berkheide, in relatie tot de gewenste rondweg bij Katwijk. Hiermee geef ik ook invulling aan mijn toezegging na de motie van de heer Koopmans c.s. (TK 32 123-XIV, nr. 158).

Ik heb begrip voor problematiek van verkeersveiligheid en ontsluiting van Katwijk. Hoewel het gebied niet als omkeringgebied is aangemerkt, heb ik besloten om dit probleem volgens de gehanteerde systematiek van de omkeerplannen te beschou-wen. Ik heb hierover overleg gehad met de provincie Zuid-Holland en de gemeen-te Katwijk. Ik ben bereid om de begrenzing zodanig te kiezen dat er ruimte is voor de aanleg van de rondweg.

Ik kan echter alleen op ecologische gronden de begrenzing van gebieden vaststel-len. De instandhoudingsdoelstellingen moeten immers geborgd zijn. Vandaar dat ik de provincie heb verzocht om aan te geven of en hoe deze doelen kunnen wor-den gerealiseerd met een aangepaste begrenzing.

De provincie Zuid-Holland heeft mij toegezegd dat er binnen het gebied genoeg mogelijkheden liggen om het uitbreiding- en verbeterdoel voor met name grijze duinen te realiseren, zodanig dat de natuurdoelen zeker gewaarborgd blijven.

De vervolgstap is dat de provincie hieraan met betrokkenen in het gebied nadere uitwerking geeft. Op basis van deze uitwerking zal ik te zijner tijd in het definitieve aanwijzingsbesluit Meijendel en Berkheide, de begrenzing definitief vaststellen.

Ik ga ervan uit dat daarmee ruimte kan worden geboden voor de rondweg rond Katwijk.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg