Kamerstuk 32123-VII-58

Aanbieden Werkplan 2010 Inspectie Openbare Orde en Veiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 16 december 2009
Indiener(s): Guusje ter Horst (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-VII-58.html
ID: 32123-VII-58

32 123 VII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2010

nr. 58
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2009

Het bevorderen van de veiligheid is een verantwoordelijkheid van de overheid. Het toezicht van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) richt zich op de organisaties en besturen die verantwoordelijkheid zijn voor de openbare orde en veiligheid.1 Hierbij bied ik u het Werkplan 2010 aan van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Waar het gaat om toezicht op de politie en het politieonderwijs, is dat mede namens de minister van Justitie.

Rampenbestrijding en crisisbeheersing

Een van de kabinetsprioriteiten is dat de rampenbestrijding begin 2010 op orde moet zijn. De veiligheidsregio’s moeten dan minimaal voldoen aan de basisvereisten crisismanagement2. De Inspectie OOV heeft begin 2009 inzicht gegeven in hoe de regio’s er voor stonden3. Bovendien gaf de Inspectie OOV daarbij aan wat er op dat moment nog nodig was om de rampenbestrijding begin 2010 in ieder geval in de kern op orde te hebben. In het algemeen constateerde de Inspectie OOV dat de regio’s al de nodige inzet toonden om de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing te verbeteren. De Inspectie OOV is de voortgang van de regio’s blijven monitoren.

Begin 2010 rapporteert de Inspectie OOV of de veiligheidsregio’s voldoen aan de in het ontwerp Besluit veiligheidsregio’s opgenomen eisen. Om ook na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel veiligheidsregio’s de kwaliteit van de voorbereiding op de rampenbestrijding langdurig te borgen, zal de Inspectie OOV in 2010 en verder een mix van toezichtinstrumenten selectief en proportioneel inzetten.

Naast rampenbestrijding heeft de Inspectie OOV in 2010 expliciet aandacht voor crisisbeheersing. De aansluiting van het decentrale op het centrale niveau is een kritiek punt binnen de crisisbeheersing. Veel van de knelpunten op decentraal niveau gelden ook voor het centrale niveau. De aspecten uit de Nationale Risicobeoordeling worden betrokken bij het toezicht op de voorbereiding op crisisbeheersing.

Tevens worden enkele thematische onderzoeken uitgevoerd zoals grensoverschrijdend multidisciplinair opleiden en oefenen, tunnelveiligheid en risico- en crisiscommunicatie. Bovendien wordt thematisch onderzoek verricht naar (de voorbereiding op) operationele prestaties bij de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en brandweer. Zo wordt onderzoek verricht naar het operationeel presterend vermogen van de GHOR in de regio’s. Uit eerder onderzoek bleek dat GHOR-bureaus nog onvoldoende zicht hebben op de operationele prestaties binnen hun regio (aanrijtijden etc.). Tevens is bij grote incidenten in 2009, zoals de crash van Turkish Airlines bij Schiphol en Koninginnedag Apeldoorn, gebleken dat slachtofferregistratie en afspraken met ziekenhuizen knelpunten zijn. Binnen het domein brandweer verricht de Inspectie OOV onder andere een onderzoek naar de actualiteit van gegevens voor incidentbestrijding. Uit de risicoanalyse bleek dat deze gegevens niet up-to-date zijn. Bovendien is dit van groot belang voor de kwaliteit van de inzet en de veiligheid van hulpverleners bij incidenten.

Politie en politieonderwijs

In het coalitieakkoord heeft het kabinet een heldere ambitie neergelegd voor de politieorganisatie: de samenwerking en het gemeenschappelijk functioneren van de politiekorpsen moeten worden verbeterd. Aan het begin van de kabinetsperiode heb ik samen met de minister van Justitie samenwerkingsafspraken gemaakt met de korpsbeheerders over welke resultaten eind 2008, respectievelijk eind 2009 behaald moeten zijn. In het najaar van 2008 heeft de Inspectie OOV op ons verzoek onderzoek verricht naar de stand van zaken van zeven samenwerkingsafspraken1. In de kabinetsreactie samenwerkingsafspraken en politiewet2 werd opgemerkt dat de stand van zaken3 weergeeft dat er grote vooruitgang is geboekt op de weg naar meer samenwerking en eenheid binnen de politie. In 2010 verricht de Inspectie OOV een vervolgonderzoek naar de stand van zaken (per januari 2010) bij de politiekorpsen en de vtsPN ten aanzien van de uitvoering van de eind 2008 nog niet volledig gerealiseerde samenwerkings-afspraken4. Bovendien wordt de effectiviteit van de samenwerkingsafspraken onderzocht.

Naast de toetsing van de samenwerkingsafspraken politie verricht de Inspectie OOV nog een aantal thematische onderzoeken, waaronder het onderzoek naar de kwaliteit van de opsporing en «Veilige publieke taak». Met betrekking tot het politieonderwijs verricht de Inspectie OOV onderzoek naar oorzaken van de ervaren «lichtheid» van de initiële opleidingen. Dit onderzoek wordt opgepakt naar aanleiding van terugkerende signalen uit korpsen, eerdere onderzoeken en de uitvoering van de risicoanalyse.

De Inspectie OOV wil met dit werkplan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de veiligheid in Nederland. De toenemende aandacht voor haar rapporten en de positieve reacties op haar activiteiten sterkt mij in mijn opvatting dat de Inspectie OOV hier een belangrijke bijdrage aan levert.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

G. ter Horst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
2

Opgenomen in het ontwerp Besluit veiligheidsregio’s.

XNoot
3

Tussenrapportage «Rampenbestrijding op orde», Inspectie OOV, Kamerstukken II, vergaderjaar 2008–2009, 29 517, nr. 33.

XNoot
1

Kamerstukken II, vergaderjaar 2008–2009, 29 628, nr. 110 (bijlage).

XNoot
2

Kabinetsstandpunt samenwerkingsafspraken en politiewet, Kamerstukken II, vergaderjaar 2008–2009, 29 628, nr. 110.

XNoot
3

Op basis van de derde voortgangsrapportage van de korpsbeheerders, het rapport van de Inspectie OOV en de departementale monitoring.

XNoot
4

BVH, BVO, BVCM, BlueView en Kenniscentrum personeelsvoorziening.