Kamerstuk 32015-30

Gewijzigd amendement van het lid Voordewind c.s. ter vervanging van nr. 23 over het opstellen van een plan door ouders of naasten in geval van ondertoezichtstelling (OTS)

Dossier: Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Wet op de jeugdzorg en de Pleegkinderenwet in verband met herziening van de maatregelen van kinderbescherming

Gepubliceerd: 8 februari 2011
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Tofik Dibi (GL), Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: burgerlijk recht gezin en kinderen recht sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32015-30.html
ID: 32015-30
Origineel: 32015-23
Wijzigingen: 32015-39

Nr. 30 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 8 februari 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel H, worden na het eerste lid van artikel 262 drie leden ingevoegd, luidende:

  • 1a. Bij de uitoefening van de taak, bedoeld in het eerste lid, gaat de stichting na of door de ouder met gezag over de minderjarige of diens voogd samen met de familieleden van de minderjarige of anderen die tot diens netwerk behoren een plan is opgesteld dat de in het belang van de minderjarige noodzakelijke zorg en ondersteuning omvat. Indien dit niet het geval is verzoekt de stichting aan de ouder met het gezag over de minderjarige of diens voogd samen met de familieleden van de minderjarige of anderen die tot diens netwerk behoren alsnog een plan als bedoeld in de vorige volzin op te stellen.

  • 1b. De stichting stelt voorwaarden van veiligheid op waaraan het plan als bedoeld in het vorige lid dient te voldoen.

  • 1c. Indien het plan, bedoeld in lid 1a, voldoet aan door de stichting vooraf gestelde voorwaarden van veiligheid, blijft artikel 13, derde lid, van de Wet op de Jeugdzorg buiten toepassing.

II

In artikel I, onderdeel H, wordt aan artikel 263 een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het eerste tot en met het derde lid blijven buiten toepassing indien ingevolge artikel 262, lid 1c, artikel 13, derde lid, van de Wet op de Jeugdzorg buiten toepassing blijft.

Toelichting

Dit amendement beoogt ouders, familieleden en anderszins direct betrokkenen de mogelijkheid te geven om voor of tijdens een ondertoezichtstelling (OTS) zelf een plan op te stellen. Op deze manier wordt een beroep gedaan op direct betrokkenen om mee te denken en mee te helpen aan een oplossing. Burgers zijn in veel gevallen zeer wel in staat verantwoordelijkheid te nemen voor problemen in eigen familie- of vriendenkring. Sociale samenhang draagt daarnaast bij aan het welzijn van kinderen. Door vormen van hulp van betrokkenen en steun uit directe kring kan bovendien uithuisplaatsing worden afgewend en wordt netwerkpleegzorg bevorderd.

Als voorbeeld dient de Eigen Kracht-conferentie, waarbij het familie- en vriendennetwerk onder leiding van een onafhankelijk coördinator zelf een plan opstelt en uitvoert. Daarmee komt de regie bij de burger te liggen. Gebleken is dat de eigenaar van het probleem, samen met eigen mensen, ook de sleutel voor de oplossing in handen heeft. Daarbij kan de kennis en bijstand van jeugdzorgprofessionals worden ingeroepen.

Aangezien het een OTS betreft, blijft de gezinsvoogd toezicht houden op de veiligheid en ontwikkeling van het kind. De gezinsvoogd heeft de mogelijkheid om voor de conferentie een kader te stellen waar het door de ouders, minderjarige en direct betrokkenen gemaakte plan aan moet voldoen en het achteraf daaraan te toetsen. In Nederland zijn tot nu toe bijna alle plannen die op deze wijze tot stand kwamen, door de hulpverleners geaccepteerd als veilig voor de jeugdige.

Voordewind

Dijsselbloem

Dibi