Kamerstuk 31930-41

Amendement van het lid Bashir over een wettelijke vastlegging van een meldingsplicht voor trusts en vergelijkbare rechtsvormen die onderdeel uitmaken van het afgezonderd particulier vermogen

Dossier: Wijziging van de Successiewet 1956 en enige andere belastingwetten (vereenvoudiging bedrijfsopvolgingsregeling en herziening tariefstructuur in de Successiewet 1956, alsmede introductie van een regeling voor afgezonderd particulier vermogen in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Successiewet 1956)

Gepubliceerd: 27 oktober 2009
Indiener(s): Farshad Bashir (SP)
Onderwerpen: belasting economie financiƫn ondernemen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31930-41.html
ID: 31930-41

21,3 %
78,7 %

Verdonk

D66

PvdD

VVD

CDA

PVV

GL

SGP

CU

SP

PvdA


31 930
Wijziging van de Successiewet 1956 en enige andere belastingwetten (vereenvoudiging bedrijfsopvolgingsregeling en herziening tariefstructuur in de Successiewet 1956, alsmede introductie van een regeling voor afgezonderd particulier vermogen in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Successiewet 1956)

nr. 41
AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 27 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel II, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef komt te luiden:

A. Na artikel 2.14 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:.

2. Na artikel 2.14a wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 2.14b Meldingsplicht afgezonderd particulier vermogen

1. Degene die een afgezonderd particulier vermogen kan worden toegerekend als bedoeld in artikel 2.14a, eerste lid, meldt dit aan de inspecteur.

2. Bij de melding, bedoeld in het eerste lid, worden in ieder geval de volgende gegevens verstrekt:

a. de overwegingen voor het afzonderen van het particulier vermogen;

b. een lijst van vermogensbestanddelen van het afgezonderd particulier vermogen;

c. de naam en het adres, bedoeld in artikel 1 van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens, van degene die het particulier vermogen afzondert alsmede van degene die begunstigde is van het afgezonderd particulier vermogen;

d. de wijze waarop het afgezonderd particulier vermogen is ingericht; en

e. het land waar het afgezonderd particulier vermogen is ondergebracht alsmede het toepasselijke recht daarop.

3. Er is een register afgezonderd particulier vermogen dat wordt gehouden door de inspecteur. De inspecteur draagt zorg voor het goed functioneren van het register en de inschrijving van de gegevens, bedoeld in het tweede lid. Het register is niet openbaar.

4. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de melding, bedoeld in het tweede lid, en het register, bedoeld in het derde lid. De voordracht voor de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in de eerste volzin, wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement zorgt voor een wettelijke vastlegging van een meldingsplicht voor trusts en vergelijkbare rechtsvormen die onderdeel uitmaken van het afgezonderd particulier vermogen. Bij de overheid komt de plicht te liggen om de daarbij verstrekte gegevens te bewaren in een register. Hiermee wordt zeker gesteld dat de betreffende gegevens worden gevraagd en geregistreerd in een zo vroeg mogelijk stadium. Het feit dat het inbrengen van vermogen niet wordt gezien als belaste handeling, betekent zodoende niet dat er geen registratie plaatsvindt van de bestandsdelen van het afgezonderd particulier vermogen.

Het register kan bovendien beleidsinformatie leveren over het afgezonderd particulier vermogen dat in beeld is, waardoor het niet meer noodzakelijk is om te werken met incidentele schattingen. Deze informatie dient op geaggregeerd niveau te worden aangeboden, zodat er geen sprake kan zijn van schending van privacy van individuele belanghebbenden.

Bashir