Kamerstuk 31746-9

Amendement van het lid Weekers dat regelt dat ook ten aanzien van beursvennootschappen waarvan aandelen op multilaterale handelsfaciliteiten worden verhandeld de regels van de Richtlijn aandeelhoudersrechten gaan gelden

Dossier: Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het financieel toezicht ter uitvoering van richtlijn nr. 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen (PbEU L 184)


31 746
Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het financieel toezicht ter uitvoering van richtlijn nr. 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen (PbEU L 184)

nr. 9
AMENDEMENT VAN HET LID WEEKERS

Ontvangen 26 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

II

In artikel I, onderdeel B, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» telkens vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

III

In artikel I, onderdeel D, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

IV

In artikel I, onderdeel E, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» telkens vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

V

In artikel I, onderdeel F, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» telkens vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

VI

In artikel I, onderdeel H, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

VII

In artikel I, onderdeel I, wordt «gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht» vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de vennootschap ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.

VIII

In artikel II, onderdeel A, wordt in het derde en vierde lid van artikel 5:25j «gereglementeerde markt» vervangen door: gereglementeerde markt of, indien het balanstotaal van de uitgevende instelling ten minste € 500 miljoen bedraagt, multilaterale handelsfaciliteit.

Toelichting

Het doel van de richtlijn aandeelhoudersrechten is om de mogelijkheden voor uitoefening van rechten aandeelhouders te verbeteren (Richtlijn nr. 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen, PbEU L 184). In lijn met de richtlijn bevat het wetsvoorstel slechts regels voor beursvennootschappen waarvan aandelen zijn toegelaten tot een zogeheten gereglementeerde markt. Het komt echter ook voor dat aandelen of certificaten van Nederlandse vennootschappen die qua omvang vergelijkbaar zijn met beursvennootschappen worden verhandeld op een ander type handelsplatform, zoals de multilaterale handelsfaciliteit Alternext. Het voorgestelde amendement regelt dat ook ten aanzien van beursvennootschappen (vennootschappen met een balanstotaal van tenminste € 500 miljoen) waarvan aandelen op die multilaterale handelsfaciliteiten worden verhandeld de regels van de richtlijn aandeelhoudersrechten gaan gelden. De enkele omstandigheid dat de aandelen van een Nederlandse beursvennootschap op een ander type handelsfaciliteit worden verhandeld vormt immers geen rechtvaardiging om het aandeelhouders lastiger te maken hun rechten uit te oefenen. Met het voorstel ontstaat in de Nederlandse wet een eenduidig stelsel voor de uitoefening van rechten van de aandeelhouders van alle Nederlandse beursvennootschappen, waarvan aandelen binnen de Europese Unie worden verhandeld ongeacht de aard van het platform waarop die handel plaatsvindt. Het voorstel sluit aan op de door de regering voorgestelde wijziging van het besluit omtrent de inhoud van het jaarverslag (Kamerstukken II 2008/09, 31 083, nr. 25). Daarin wordt voorgesteld om ook voor vennootschappen met een balanstotaal van ten minste € 500 miljoen die hun aandelen op een alternatief handelsplatform verhandelen de Code van overeenkomstige toepassing te verklaren. Het voorstel leidt overigens niet tot problemen met betrekking tot de richtlijn aandeelhoudersrechten. In artikel 3 van de richtlijn wordt aan lidstaten juist expliciet de mogelijkheid geboden om nadere maatregelen te nemen om het aandeelhouders makkelijker te maken hun rechten uit te oefenen.

Weekers