Kamerstuk 31700-XVIII-13

Informatie n.a.v. de motie van Heugten (31 200 XVIII nr. 19) inzake een plan van aanpak ot.a.v. verpaupering bij krimpende woningmarkten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van de begroting Wonen, Wijken en Integratie (XVIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 28 november 2008
Indiener(s): Eberhard van der Laan (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting economie financiƫn huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XVIII-13.html
ID: 31700-XVIII-13

31 700 XVIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van de begroting Wonen, Wijken en Integratie (XVIII) voor het jaar 2009

nr. 13
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 november 2008

Hierbij informeer ik u over de uitwerking van de motie van Heugten (31 200 XVIII nr. 19).

De motie van Heugten verzoekt de regering om – in samenwerking met de decentrale overheden – een plan van aanpak op te stellen om verpaupering bij krimpende woningmarkten tegen te gaan en noemt daarbij drie aandachtsgebieden: Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Uit een nadere analyse en bij de verdere uitwerking van de motie Van Heugten blijkt het thema krimp al werkende weg te kunnen worden ingevuld. De afspraken binnen de wijkenaanpak (inclusief de preventieaanpak), de komende verstedelijkingsafspraken en het nieuwe stedenbeleid kunnen mogelijkheden bieden om in partnership tot effectieve maatregelen en ondersteuning te komen.

Hiermee wordt invulling gegeven aan de toezegging om te komen tot een Plan van Aanpak waar de motie Van Heugten om vraagt.

Er heeft op werkvloerniveau tussen de provincies en WWI overleg plaatsgevonden over de inhoud en de methodiek voor de vaststelling van wat onder krimp moet worden verstaan. Daarbij is door de provincies instemming gegeven op de hier aangegeven werkwijze.

Ik hecht eraan dat praktische ervaringen en oplossingen kunnen worden overgedragen aan andere gemeenten, provincies en corporaties. Waar nodig zal het Rijk stimuleren dat wordt uitgewisseld met andere lopende initiatieven met betrekking tot oplossingen voor krimp in andere stedelijke regio’s teneinde succesvolle strategieën voor aanpak zo effectief mogelijk uit te dragen.

Aan deze kennisoverdracht wil ik een actieve bijdrage leveren en daarbij ook de deskundigheid en kennis van bijvoorbeeld de VNG en Aedes benutten. Het in ontwikkeling zijnde «Kennisknooppunt Krimp» kan hier mogelijk voor gebruikt worden.

Ter informatie stuur ik u bijgaand kopieën van de brieven aan de provincies Limburg, Zeeland en Groningen.1 In deze brieven informeer ik de provincies over de wijze waarop ik invulling heb gegeven aan de toezegging om te komen tot een plan van aanpak waar de motie Van Heugten om vraagt.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E. E. van der Laan


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.