Gepubliceerd: 10 juni 2009
Indiener(s): Jetta Klijnsma (staatssecretaris sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn jongeren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-68.html
ID: 31700-XV-68

31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 68
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juni 2009

Tijdens het planningsoverleg van 28 januari 2009 (Kamerstuk 31 700 XV, nr. 55) maakt de heer Van Dijk (CDA) naar aanleiding van het twee jaar eerder door Van Hijum ingediend amendement enkele opmerkingen en vraagt om informatie te krijgen over de uitvoering van de regeling die ten grondslag ligt aan de € 700 000 voor jongerenorganisaties.

Over de regeling van € 700 000 voor jongerenorganisaties doe ik de volgende mededelingen. Het tijdens de vaststelling van de begroting SZW 2008 aangenomen amendement van het lid Van Hijum (2007–2008, 31 200XV, nr 22) omvat de volgende hoofdelementen: een subsidieregeling mogelijk te maken voor projecten die met een vernieuwende aanpak komen voor de problemen rondom de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De projecten moeten aansluiten bij het beleid van het kabinet om het voortijdig schoolverlaten aan te pakken en de arbeidsparticipatie van jongeren te bevorderen (zie bijlage, Kamerstukken II 2007/08, 31 200 XV, nr 22). Belangrijke voorwaarde is een beslissende stem van jongeren in de inrichting en de uitvoering van de projecten. In het bijzonder richt de regeling zich op jongeren met een relatief kwetsbare positie op de arbeidsmarkt zoals allochtone jongeren, jongeren met een arbeidshandicap, laagopgeleide jongeren en zwerfjongeren. De financiële dekking moet gevonden worden in artikel 42 (re-integratie), het financieel beslag moet zijn € 700 000 per jaar voor de jaren 2008 tot en met 2011.

Op 10 juni 2008 heeft mijn voorganger ter invulling van het amendement de Tijdelijke subsidieregeling raakvlak onderwijs en arbeidsmarkt gepubliceerd in de Staatscourant. Om een zo groot mogelijk bereik te realiseren is de regeling ook bekend gemaakt via de website van SZW. 85 aanvragen zijn er ontvangen en getoetst aan toekenningscriteria die afgeleid zijn uit de hoofdelementen van het amendement. 15 projecten zijn na toetsing gehonoreerd voor het maximumbedrag van € 50 000 per project. In het kort behandelen de projecten de volgende thema’s:

• Het verbeteren van de arbeidspositie van jonge moeders door onder andere het inrichten van een leerwerkbedrijf waar jonge moeders met gebruikmaking van kinderopvang leren en werken combineren.

• Via promotieteams werken aan het verbeteren van de beeldvorming van werkgevers over jongeren met een beperking.

• Het via een rijdende bus voorlichting verstrekken over vervolgstudie en beroepen aan allochtone jongeren en hun ouders.

• Experimenteren met maatjessystemen waarin jongeren uit de doelgroep worden ingezet als rolmodel en coach bij de één-op-één begeleiding van jongeren met meervoudige problemen.

• Het begeleiden van jongeren met complexe problemen naar leerwerkplekken en reguliere werkplekken in onder andere de autotechniek, dit in samenwerking met reclassering, gemeente en werkgevers.

• Ook loopt er het initiatief van jonge stratenmakers om hangjongeren te interesseren voor het beroep van stratenmakers aangezien de sector wordt geconfronteerd met hoge uitstroom van ouderen en teruglopende instroom van jonge werknemers.

De toetsing en selectie van de projecten is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de departementen van OCW en Jeugd en Gezin. Op enkele na zijn alle projecten in oktober 2008 van start gegaan. Bezwaarschriften zijn niet ontvangen.

Gezien de mogelijke nieuwe inzichten die de projecten mij kunnen opleveren voor de ontwikkeling van jeugdbeleid heb ik een voorziening getroffen om de resultaten van de projecten te monitoren.

Conform het amendement zal de regeling jaarlijks tot en met 2011 worden opengesteld voor nieuwe aanvragers. Ik ben voornemens de subsidieregeling vanaf juni weer open te stellen voor het jaar 2009.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma