Kamerstuk 31700-XV-65

Verzoek om reactie op mediaberichten over stakingsbrekers

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 20 mei 2009
Indiener(s): Hirsch Ballin
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-65.html
ID: 31700-XV-65

31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 65
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2009

In de brief met kenmerk 2009Z06339/2009D16513 heeft de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzocht om een reactie op berichten uit de media over stakingsbrekers. Het ene voorval betreft Poolse truckers in Hazeldonk (bericht teletekst 31 maart 2009, pagina 108) en het andere voorval gaat over het inhuren van uitzendkrachten door schoonmaakbedrijven op Schiphol (het Parool van 1 april jl.).

Hierover kan ik u na overleg met het Ministerie van Justitie en na raadpleging van de uitvoering over de twee gevallen het volgende meedelen.

Voorval Hazeldonk

Na het incident in Hazeldonk zijn de betrokken Poolse vrachtwagenchauffeurs direct als getuigen gehoord. Daarbij zijn vier verdachten aangehouden, verhoord en in verzekering gesteld. Deze verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten. Ook zijn de beide directeuren (senior en junior) van het transportbedrijf verhoord. Eén van hen is in verzekering gesteld en na een dag weer vrijgelaten. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de politie is bezig om het proces-verbaal op te stellen. Dit proces-verbaal zal vervolgens zo spoedig mogelijk naar het OM worden gezonden om te worden beoordeeld.

Voorval Schiphol

Na een melding van de FNV over een mogelijke overtreding van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (artikel 10, het zogenaamde onderkruipers-verbod) door een schoonmaakbedrijf op Schiphol heeft de Arbeidsinspectie (AI) direct een onderzoek gestart. De directe inzet van de AI, op de eerste ochtend van de staking, geeft aan, dat de melding van de FNV van een mogelijke overtreding van de Wet arbeid allocatie door intermediairs (Waadi) zeer serieus is genomen. Het is immers verboden om personeel ter beschikking te stellen aan bedrijven, of delen van bedrijven, waar wordt gestaakt.

Uit het onderzoek van de AI is gebleken dat een uitzendorganisatie personeel ter beschikking had gesteld aan het schoonmaakbedrijf op Schiphol, waarvan de werknemers in staking waren gegaan. Niet kon worden vastgesteld dat dit personeel «besmette» werkzaamheden verrichtte, maar de werkzaamheden van het ter beschikking gestelde personeel zijn binnen enkele uren beëindigd. Aan de FNV zullen de onderzoeksbevindingen van de AI nog worden meegedeeld.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de betreffende voorvallen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner