Kamerstuk 31700-XV-17

Amendement van het lid Spekman om mensen de voorzieningen te doen toekomen waarop zij recht hebben

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009


31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 17
AMENDEMENT VAN HET LID SPEKMAN

Ontvangen 25 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 46 Inkomensbescherming met activering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1 000).

II

In artikel 46 Inkomensbescherming met activering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1 000).

Toelichting

Vaak zijn inkomensondersteunende regelingen zo ingewikkeld dat juist mensen die ze nodig hebben geen gebruik maken van voorzieningen waar ze recht op hebben. Door een actieve samenwerking tussen gemeenten en voedselbanken kan deze groep mensen worden bereikt en wordt het gebruik van (gemeentelijke) voorzieningen bevorderd. Dit amendement strekt ertoe financiële ondersteuning te verlenen aan projecten van gemeenten die samenwerken met voedselbanken met als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken die het nodig hebben, zodat het gebruik van (gemeentelijke) voorzieningen waar deze mensen recht op hebben wordt bevorderd en de afhankelijkheid van de voedselbank afneemt. De financiële ondersteuning betreft een stimuleringsbudget voor het geven van goede hulp gericht op de gemeenten die al samenwerken met de voedselbanken of gemeenten die deze samenwerking aangaan. De dekking voor dit amendement wordt gevonden bij «Bijstand Buitenland» in beleidsartikel 46 (zie tabel 46.1). In 2008 is een stijging van de uitvoeringskosten van deze begrotingspost gemotiveerd als een gevolg van strengere beoordeling van aanvragen. Er zijn echter sinds 1996 geen nieuwe aanvragen mogelijk. Bovendien blijft de reeks voor 2009 en latere jaren constant, terwijl de groep ontvangers van «bijstand buitenland» om actuariële redenen geleidelijk afneemt. Deze combinatie maakt het mogelijk in 2009 het genoemde bedrag vrij te spelen ter financiering van dit amendement. Het is de uitdrukkelijke wens van de indiener van dit amendement dat ook toekomstige dalingen van het benodigde budget voor bijstand buitenland worden aangewend voor het hierboven beschreven doel van dit amendement.

Spekman