Kamerstuk 31700-XIV-53

Amendement van de leden Thieme en Ouwehand over ondersteuning van intensieve veehouders die willen omschakelen naar een biologische veehouderij- of akkerbouwbedrijf

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 10 december 2008
Indiener(s): Esther Ouwehand (PvdD), Marianne Thieme (PvdD)
Onderwerpen: begroting dieren financiƫn landbouw
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIV-53.html
ID: 31700-XIV-53

24,7 %
75,3 %

SP

PvdD

Verdonk

VVD

PvdA

CU

D66

GL

SGP

PVV

CDA


31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 53
AMENDEMENT VAN DE LEDEN THIEME EN OUWEHAND

Ontvangen 10 december 2008

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5 000 (x € 1 000).

II

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe budget te reserveren om agrarische ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar biologische landbouw.

De huidige aanpak van het ammoniakbeleid leidt er toe dat oplossingen voor de uitstoot van het zeer schadelijke ammoniak worden gezocht in symptoombestrijding en technieken zoals luchtwassers. Dit zal het onomkeerbare proces waarbij dieren achter hermetisch gesloten deuren worden gehouden eerder stimuleren dan tegengaan. Deze ontwikkeling zal een zeer nadelige uitwerking hebben op het welzijn van dieren in de veehouderijsystemen en staat het herstellen van de natuurlijke kringloop in de weg.

Het amendement beoogt de gelden voor de intensieve veehouderij (waaronder een subsidie op luchtwassers) af te schaffen en de daarbij vrijkomende middelen in te zetten voor een financiële ondersteuning van intensieve veehouders die willen omschakelen naar een biologische veehouderij- of akkerbouwbedrijf.

Dekking wordt gevonden in subartikel 21.13 (Bevorderen van duurzame productiemethoden en bedrijfsystemen w.o. biologische landbouw), in de post Intensieve veehouderij.

Indien dit amendement en amendement nr. 47 beide worden aangenomen wordt de verhoging van artikel 21 verwerkt in het nieuwe artikel 30 Dierenwelzijn.

Thieme

Ouwehand