Kamerstuk 31700-XIV-49

Amendement van de leden Thieme en Ouwehand om het budget voor ontwikkeling en stimulering dierenwelzijn te koppelen aan het aantal productiedieren in Nederland

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009


22,7 %
77,3 %

PvdD

GL

SGP

SP

VVD

CU

PVV

Verdonk

D66

CDA

PvdA


31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 49
AMENDEMENT VAN DE LEDEN THIEME EN OUWEHAND

Ontvangen 10 december 2008

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 50 000 (x € 1 000).

II

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe het budget voor de ontwikkeling en stimulering van dierenwelzijn te koppelen aan het aantal productiedieren in Nederland, te weten ruim 500 miljoen dieren per jaar. Daarmee wordt het budget voor dierenwelzijn met 50 miljoen euro verhoogd.

Een budget van 10 eurocent extra per dier om het dierenwelzijn structureel te verbeteren is verdedigbaar vanwege de noodzaak tot een structurele verandering van het veehouderijsysteem waarbij het kunnen uiten van natuurlijk gedrag van het dier het uitgangspunt vormt.

Het belang dat burgers hechten aan een verbetering van dierenwelzijn en de noodzaak van een sturende en stimulerende overheid daarin rechtvaardigt een substantieel bedrag voor dierenwelzijn op de begroting.

Dekking wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte ruimte binnen hetzelfde artikel.

Indien dit amendement en amendement nr. 47 beide worden aangenomen wordt de verhoging van artikel 21 verwerkt in het nieuwe artikel 30 Dierenwelzijn.

Thieme

Ouwehand