Gepubliceerd: 14 januari 2009
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: begroting economie financiƫn overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIV-122.html
ID: 31700-XIV-122

31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 122
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2009

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vraagt zich af of ik de strekking en conclusies van de motie Koppejan c.s. (31 700 XIV, nr. 22) over het aalbeheerplan juist heb geïnterpreteerd, en heeft mij gevraagd hierop een reactie te geven. Met mijn brief van 12 december 2008 (31 700 XIV, nr. 115) heb ik u geïnformeerd over de wijze waarop ik het aalbeheerplan verder zal behandelen. Ter verduidelijking kan ik u nog het volgende melden.

De Europese Aalverordening (verordening (EG) nr. 1100/2007) verplicht de lidstaten een beheerplan in te dienen voor 31 december 2008. Indien een lidstaat geen of te laat een beheerplan indient dan is men met ingang van 1 januari 2009 verplicht maatregelen te nemen om de visserij-inspanning (of de vangsten van aal) met ten minste 50% te verminderen ten opzichte van de gemiddelde inspanning (of vangst) in de periode 2004 tot en met 2006. Dit plan is inmiddels bij de Europese Commissie ingediend. Daarbij heb ik, zoals ik uw Kamer ook heb aangegeven, in een persoonlijke brief aan Commissaris Borg aangegeven dat de voorgestelde maatregelen zijn gebaseerd op een streefbeeld van 4000 ton schieraaluittrek naar zee, maar dat betrokken partijen vraagtekens hebben geplaatst bij de gebruikte onderzoeksgegevens. Omdat een goede beraming van het streefbeeld voor ontsnapping van schieraal essentieel is voor een goede vertaling naar benodigde maatregelen, heb ik in de brief ook aangegeven dat een onafhankelijke deskundigencommissie hier nogmaals naar zal kijken. Voorts heb ik daarin aangegeven dat ingeval deze commissie tot een andere raming van het streefbeeld met bijbehorende een gewijzigd aalbeheerplan zou komen, de Nederlandse regering dat uiterlijk 1 april aan de Europese Commissie zal melden, inclusief eventuele aanpassingen in de voorgestelde maatregelen. De sectororganisaties en andere betrokken partijen zijn inmiddels uitgenodigd deel te nemen aan twee bijeenkomsten met de deskundigencommissie.

Daarnaast is in het aalbeheerplan nu al de mogelijkheid opgenomen voor een uitzondering op het generieke visverbod in de periode september en oktober indien er alternatieve maatregelen met een vergelijkbaar effect genomen kunnen worden binnen VBC kaders.

Op deze wijze wordt uitvoering gegeven aan de Europese verplichtingen die Nederland heeft op basis van de aalverordening en is er tevens ruimte gemaakt voor een eventueel gewijzigde invulling van de te nemen maatregelen, mede op basis van overleg met direct betrokkenen voor de visserij en daarbuiten.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg