Kamerstuk 31700-XIII-18

Amendement van het lid Gesthuizen om de voorgestane high trust beleid te keren en om op langere termijn ook hogere inkomsten voor de toezichthouders (NMa/Dte en OPTA) en daarmee de Staat te realiseren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009


28,7 %
71,3 %

Verdonk

CU

PVV

GL

PvdA

D66

SGP

VVD

SP

PvdD

CDA


31 700 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

nr. 18
AMENDEMENT VAN HET LID GESTHUIZEN

Ontvangen 22 oktober 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Goed functionerende economie en markten in Nederland en Europa worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3 000 (x € 1000).

II

In artikel 2 Een sterk innovatievermogen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3 500 (x € 1000).

III

In artikel 10 Elektronische communicatie en post worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1000).

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener twee zaken. Ten eerste wordt met deze besparing het door de overheid voorgestane high trust beleid gekeerd. Naar de mening van de indiener is het – zeker met de recent opgedane kennis over waar een gebrek aan toezicht toe kan leiden – onwenselijk dat controles op het naleven van de mededingingsregels ingeperkt gaan worden. Tevens geeft deze maatregel een verkeerd signaal af. Ondernemers in sectoren die door de toezichthouders als relatief goed worden bestempeld worden vrijwel gevrijwaard van controles, terwijl het aannemelijk is dat de goede naleving van mededingingsregels in deze sectoren juist een gevolg is van adequaat toezicht. Voorts leidt dit amendement op langere termijn zeer waarschijnlijk ook tot hogere inkomsten voor de toezichthouders (NMa/Dte en OPTA) en daarmee de Staat. De indiener hoopt dat met dit amendement de ingeslagen weg van minder toezicht zal worden gekeerd.

Dit wordt gedekt door de kosten die bespaard worden door het opdoeken van het Innovatieplatform, het tweede doel van dit amendement. Naar de mening van de indiener vallen de initiatieven van dit platform onder te verdelen in twee categorieën: taken die het ministerie van Economische Zaken op zich zou moeten nemen en proefballonnetjes. De meerwaarde is dus nihil.

Gesthuizen