Kamerstuk 31700-XIII-11

Amendement van het lid Van der Ham over verhoging van het budget voor het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 21 oktober 2008
Indiener(s): Boris van der Ham (D66)
Onderwerpen: begroting economie financiƫn toerisme
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIII-11.html
ID: 31700-XIII-11

22,7 %
77,3 %

VVD

PvdD

PvdA

PVV

SGP

CU

D66

CDA

GL

Verdonk

SP


31 700 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

nr. 11
AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER HAM

Ontvangen 21 oktober 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Een concurrerend ondernemingsklimaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3 300 (x € 1000).

II

In artikel 5 Internationale economische betrekkingen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3 300 (x € 1000).

Toelichting

Door dit amendement wordt het budget voor het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verhoogd van € 16,7 mln naar € 20 mln. Hiertoe wordt operationele doelstelling 3 in artikel 3 verhoogd met € 3,3 mln.

In 2007 ontving Nederland ruim 11 miljoen buitenlandse bezoekers. In totaal zorgden binnen- en buitenlands toerisme in 2007 voor ruim 35 miljard aan toeristische bestedingen en droeg het toerisme in 2007 voor 3% bij aan het BBP (CBS).

Op lange termijn voorziet het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in een gematigde groei van het inkomend toerisme, hoewel deze achterblijft bij die van de direct concurrerende landen (Denemarken, VK, België en Duitsland). Op korte termijn laat de economische recessie ook het inkomend toerisme in Nederland niet ongemoeid: de eerste zes maanden van het jaar werd een daling geconstateerd van – 5%. Nederland incasseert ook hiermee slechtere resultaten dan de direct concurrerende landen.

Dit komt deels omdat het Nederlands inkomend toerisme voor een belangrijk deel afhangt van bezoekers uit de VS en het VK, landen die zwaar zijn getroffen door de recessie.

Het NBTC, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor promotie van de bestemming Holland in binnen- en buitenland, heeft haar bijdrage van het ministerie van Economische Zaken zien teruglopen terwijl de toerismeorganisaties die met het NBTC concurreren hun budgetten zagen toenemen of gelijk blijven. De indiener acht het van belang om het NBTC voldoende in staat te stellen Nederland als bestemming te promoten.

Dekking wordt gevonden in het juridische niet verplichte deel van operationele doelstelling 2 van artikel 5.

Van der Ham