Kamerstuk 31700-XII-71

Experimenten dynamische maximumsnelheden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 19 juni 2009
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XII-71.html
ID: 31700-XII-71

31 700 XII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2009

nr. 71
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2009

In mijn brief van 23 juni 2008 (Kamerstuk 31 200 XII/31 200 A, nr. 87) over de eindrapportage 80 km zones heb ik u toegezegd u nader te informeren over mijn voornemen op de A12 Voorburg stad uit en de noordbaan A20 Rotterdam te experimenteren met dynamische maximumsnelheden. Hiermee voldoe ik aan deze toezegging. Daarnaast informeer ik u hiermee over de voortgang van de vier experimenten met dynamische maximumsnelheden waartoe ik al eerder besloten had. In een brief van 12 juni 2007 (Kamerstuk 30 800 XII, nr. 73) heb ik u over deze experimenten geïnformeerd.

Voortgang eerste vier experimenten

Het allereerste experiment met dynamische maximumsnelheden is op 19 januari jl. van start gegaan. Het betreft hier een experiment op de A1 tussen Bussum en Muiderberg richting Amsterdam, waarbij de maximumsnelheid in de rustige uren verhoogd wordt van 100 naar 120 km/u, om de reistijd te verkorten.

Op 21 april jl. is ook het experiment op de A58 bij Tilburg van start gegaan. Bij dit experiment wordt gekeken of de luchtkwaliteit door een snelheidsverlaging verbeterd kan worden, bij een overschrijding van de dagnorm voor fijn stof. De twee experimenten op de A12 tussen Gouda en Woerden starten deze zomer. Het gaat hierbij om een snelheidsverlaging ter voorkoming van filevorming en een snelheidsverlaging ter verbetering van de verkeersveiligheid bij slecht weer.

Uitwerking A12 Voorburg stad uit en noordbaan A20 Rotterdam

In mijn brief van 23 juni 2008 heb ik toegezegd de experimenten met dynamische maximumsnelheden op de A12 Voorburg stad uit en de noordbaan A20 Rotterdam nog nader uit te werken en in te gaan op de financiering.

Uit de eindrapportage 80 km zones is gebleken dat voor wat betreft de twee bovengenoemde trajecten de 80 km maatregel positief is uitgepakt voor de lokale luchtkwaliteit, maar negatief voor de verkeersdoorstroming. De verslechterde doorstroming wordt veroorzaakt door een verlies aan dynamiek in het verkeer als gevolg van de 80 km maatregel in combinatie met in- en uitvoegend verkeer en trajectcontrole. Om de doorstroming te verbeteren heb ik besloten tot de experimenten met dynamische maximumsnelheden.

De doelstelling van de experimenten is de doorstroming te verbeteren en het positieve effect van de 80 km zones op de luchtkwaliteit te behouden. De verwachting is dat een verhoging van de maximumsnelheid naar 100 km/u in de randen van de spits de dynamiek van het verkeer vergroot. Hierdoor wordt de doorstroming beter en de files korter. En kortere files zijn niet alleen goed voor de weggebruiker, maar ook voor de luchtkwaliteit. Om de maximumsnelheid daarnaast beter te laten aansluiten bij de beleving van de weggebruiker, maakt een snelheidsverhoging naar 100 km/u in de nachtelijke uren (tussen 12 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends) ook onderdeel uit van de experimenten. De trajectcontrole wordt voorts aangepast voor de handhaving van dynamische maximumsnelheden. Hiervoor werk ik samen met het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Naar verwachting kan het positieve effect van de 80 km zones op de luchtkwaliteit behouden worden.

De start van het experiment op de A12 Voorburg stad uit is dit jaar voorzien. Op de A20 bij Rotterdam staat voor dit jaar en volgend jaar onderhoud gepland. De voorbereidingen voor het experiment op de noordbaan A20 bij Rotterdam worden hiermee gecombineerd. De start van dit experiment is daarom voorzien in 2010. De gemeente Leidschendam–Voorburg en de gemeente Rotterdam heb ik geïnformeerd over de experimenten. De kosten van de twee experimenten worden ten laste gebracht van het MIRT.

Ten slotte

Het merendeel van de experimenten met dynamische maximumsnelheden zal in de eerste helft van 2010 afgerond zijn. De resultaten van de experimenten zullen geëvalueerd worden. Op basis van de evaluatie zal ik een besluit nemen over de invoering van dynamische maximumsnelheden in Nederland. Dit alles doe ik in overleg met de minister van VROM. Voor de zomer van 2010 informeer ik uw Kamer dan over de evaluatie en mijn besluit.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings