Kamerstuk 31700-VIII-221

Uitwerking stimuleringsmaatregel schoolgebouwen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 10 juli 2009
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: basisonderwijs begroting financiƫn onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-221.html
ID: 31700-VIII-221

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 221
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2009

Aanleiding

Uit het crisispakket van het kabinet heeft OCW € 165 miljoen gekregen om te investeren in schoolgebouwen. Dit is goed voor de bouwsector en zeker ook voor het onderwijs. Hierbij informeer ik u mede namens de ministers van VROM en LNV en de staatssecretarissen van OCW over de aanpak.

Aard van de maatregelen

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen nog in 2009 financiële ondersteuning aanvragen voor een opknapbeurt van hun gebouwen. Met de beoogde maatregelen wordt een impuls gegeven aan de kwaliteit van schoolgebouwen en wordt de bouwsector ondersteund, die door de crisis hard getroffen wordt. Door te kiezen voor een co-financieringsconstructie wordt de stimulans voor de bouwsector nog vergroot.

De middelen zullen gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen en verbeteringen van het binnenmilieu in schoolgebouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om vervanging van oude CV-ketels, verbetering van de isolatiewaarden, het installeren van balansventilatie of het plaatsen van zonnepanelen. Met deze maatregelen krijgen leerlingen én docenten een betere leer- en werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen beter presteren in goed geventileerde lokalen, dan in een gemiddeld lokaal.

Om de effecten van concrete maatregelen op de energiezuinigheid en het binnenmilieu te labellen, kunnen aanvragers gebruik maken van het specifiek hiervoor ontwikkeld instrumentarium van Senter Novem, dan wel een gecertificeerd adviseur. De verbetering van energie- en binnenmilieuprestaties moeten bij een aanvraag worden aangetoond.

De toegekende middelen moeten tot besteding komen in 2009, dan wel in 2010. De subsidieregelingen worden begin augustus 2009 gepubliceerd.

Werkwijze in het primair onderwijs

Voor verbetering van schoolgebouwen in het primair onderwijs is ruim € 100 miljoen beschikbaar. Schoolgebouwen in het primair onderwijs horen tot de verantwoordelijkheid van gemeenten. Om die reden bepalen gemeenten, in overleg met de scholen, welke gebouwen voor verbetering in aanmerking komen. Hiervoor kunnen gemeenten tot 1 december 2009 hun plannen indienen.

Iedere gemeente heeft een trekkingsrecht op de regeling. De omvang van het trekkingsrecht is bepaald op grond van het aantal jongeren in de betreffende gemeente. Een voorwaarde voor toekenning is dat gemeenten minimaal 40% cofinancieren.

Werkwijze in het voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs is ruim € 50 miljoen beschikbaar. Er zijn twee termijnen voor het indienen van een aanvraag: voor 1 november 2009 en voor 1 januari 2010. Scholen zijn in deze regeling de aanvragers. Ook hier wordt uitgegaan van cofinanciering van 40%, waarbij een school uiteraard een gemeente of derden kan betrekken. Ook is de inzet van eigen middelen denkbaar.

Tot slot

Van het totaal beschikbare bedrag van € 165 miljoen is voorlopig € 10 miljoen op de Aanvullende Post 2010 van de Miljoenennota gereserveerd. Over de inzet hiervan vindt in het najaar besluitvorming plaats.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk