Kamerstuk 31700-VIII-171

Voortgangsrapportage Islamitisch College Amsterdam

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 24 april 2009
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-171.html
ID: 31700-VIII-171

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 171
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 april 2009

Tijdens het algemeen overleg met uw Kamer over het rapport over het Islamitisch onderwijs op 20 november 2008 (31 700 VIII, nr. 135) heb ik u toegezegd het voortgangsrapport van de inspectie over het Islamitisch College Amsterdam (ICA) aan de Tweede Kamer te sturen. In mijn brief van 19 december 2008 (31 700 VIII, nr. 128) heb ik u gemeld dat de toezending in maart 2009 zal plaatsvinden. Met deze brief kom ik tegemoet aan deze toezegging. De voortgangsrapportage is als bijlage1 bij deze brief gevoegd. Overigens worden alle voortgangsrapportages van alle zeer zwakke scholen openbaar gemaakt via de website van de inspectie van het onderwijs (http://www.onderwijsinspectie.nl). In deze brief geef ik u mijn reactie op de bevindingen van de inspectie.

Het Islamitisch College Amsterdam is door de inspectie gekwalificeerd als een zeer zwakke school. In 2007 heeft de inspectie prestatieafspraken gemaakt met het bestuur met het doel dat het ICA aan het einde van het schooljaar 2008/2009 niet langer als zeer zwak wordt gekwalificeerd. Het bijgevoegde voortgangsrapport geeft een beeld van de vorderingen die tot nu toe zijn geboekt.

De inspectie constateert vorderingen, maar signaleert ook een aantal punten van zorg. Van de 33 gemaakte afspraken zijn er inmiddels 21 gerealiseerd, 9 gedeeltelijk gerealiseerd en 3 niet gerealiseerd. De gemaakte afspraken met betrekking tot inrichting van het onderwijsproces, het bedrijfsproces en de vastlegging daarvan, zijn nagenoeg gerealiseerd. Daar waar de afspraken betrekking hebben op de borging van de bereikte kwaliteitsverbetering, de onderwijsopbrengsten en een professionele bestuurscultuur neemt het verbetertraject meer tijd dan was voorzien, of zijn de resultaten nog onvoldoende zichtbaar. De situatie met betrekking tot de medezeggenschap is door de inspectie als risicovol beoordeeld. Er zijn weliswaar initiatieven genomen om de relatie tussen de nieuwe medezeggenschapsraad en de schoolleiding en het bestuur te verbeteren, maar ten tijde van het onderzoek waren de resultaten daarvan nog niet zichtbaar.

Ook de situatie ten aanzien van het schoolklimaat en de sociale veiligheid is risicovol. De inspectie heeft vastgesteld dat het doel van een professionele cultuur, waarbij open over zaken gesproken kan worden en personeelsleden zich kwetsbaar durven op te stellen, nog geenszins bereikt is.

De inspectie ziet op dit moment in de ontwikkelingen geen aanleiding het lopende verbetertraject te beëindigen. Op basis van de uitslag van het afsluitend onderzoek naar de kwaliteitsverbetering (OKV) van de inspectie, dat naar verwachting aan het eind van de zomer verschijnt, zal ik mij beraden op eventuele nadere stappen. Ik zal u daar te zijner tijd over informeren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.