Kamerstuk 31700-VIII-131

Onderwerp Bekostiging nieuwkomers in het basisonderwijs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 18 december 2008
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: basisonderwijs begroting financiƫn onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-131.html
ID: 31700-VIII-131

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 131
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2008

Tijdens het Algemeen Overleg d.d. 27 november jl. met uw Kamer over het onderzoek gewichtenregeling en de resultaten verkenning nieuwkomers uit MOE-landen in het basisonderwijs, heb ik toegezegd genoemde commissie nader te informeren over de bekostiging van leerlingen afkomstig uit de MOE-landen en of de er via de Nederlandse ambassade in Polen voorlichting wordt gegeven over de opvang van Poolse kinderen in het Nederlandse basisonderwijs. Hiermee kom ik mijn gedane toezegging na.

Bekostiging leerlingen afkomstig uit MOE-landen

Het bevoegd gezag van een school voor primair onderwijs waar de eerste opvang in het onderwijs wordt verzorgd voor tenminste 4 vreemdelingen, die korter dan een jaar in Nederland zijn kan aanspraak maken op bijzondere bekostiging voor personeel en aanvullende bekostiging voor materiële instandhouding. De hoogte van deze bedragen is respectievelijk € 1 194,24 en € 36,34.

De bedragen voor personeel en aanvullende bekostiging voor materiële instandhouding zullen met ingang van 1 april 2009 worden verdubbeld. Dat betekent in concreto dat het bevoegd gezag van een school voor primair onderwijs waar een vreemdeling die korter dan een jaar in Nederland is, aanspraak kan maken op een bedrag van € 2461,16 (personele + materiële kosten).

Voorlichting Nederlandse ambassade

Navraag bij de Nederlandse ambassade in Polen over het verstrekken van informatie over de opvang van Poolse kinderen in het Nederlandse (basis)onderwijs leerde het volgende. De Nederlandse ambassade in Polen levert algemene informatie over het systeem van basisonderwijs in Nederland. Ook meldt de ambassade dat er geen mogelijkheid bestaat om per gemeente specifieke informatie te verstrekken over basisscholen maar dat daarover contact dient te worden opgenomen met de gemeente in kwestie. Ook wordt door de ambassade verwezen naar de website van de Poolse ambassade in Den Haag waar informatie te vinden is over de Poolse school in Nederland en waar een brochure is te downloaden over wonen en werken in Nederland. In deze brochure die in nauwe samenwerking met de betrokken departementen tot stand is gekomen, wordt ook informatie gegeven over kinderopvang en onderwijs in Nederland. Overigens is het aantal vragen dat deze ambassade krijgt over de mogelijkheid om in Nederland basisonderwijs in het Pools te volgen minimaal.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

S. A. M. Dijksma