Kamerstuk 31700-VII-5

Reactie op verzoek Brinkman inzake aanvullende informatie over een artikel in de Telegraaf over Milli Görüs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 7 oktober 2008
Indiener(s): Guusje ter Horst (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting cultuur cultuur en recreatie financiën openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VII-5.html
ID: 31700-VII-5

31 700 VII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2009

nr. 5
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 oktober 2008

Op 23 en 24 september heeft de heer Brinkman (PVV) aanvullende informatie gevraagd naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf over Milli Görüş.

De heer Brinkman vraagt naar de redenering achter de conclusie dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Milli Görüş betrokken is bij ernstige vormen van radicalisering, extremisme of terrorisme. De onderbouwing hiervoor heb ik reeds toegelicht in de brief die ik, mede namens de minister van Justitie, aan de Tweede Kamer heb gestuurd op 17 september jl. (31 700 VII, nr. 3).

Daarnaast vroeg de heer Brinkman om het toezenden van verschillende documenten. Mede namens de minister van Justitie zend ik u hierbij de stukken die openbaar zijn1. Het gaat om:

– het uittreksel van de Kamer van Koophandel Amsterdam, betreffende de Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie;

– het uittreksel van de Kamer van Koophandel Amsterdam, betreffende Milli Görüş Noord-Nederland;

– het uittreksel van de Kamer van Koophandel Rotterdam, betreffende Milli Görüş Zuid-Nederland;

– het uittreksel van de Kamer van Koophandel Amsterdam, betreffende de vereniging Westermoskee Milli Görüş;

– de lijst van organisaties die de Israëlische minister van Defensie in de ban heeft gedaan vanwege charitatieve steun aan Hamas is te vinden op het internet via: http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2008/Defense+Minister+signs+order+banning+Hamas-affiliated+charitable+organizations+7-Jul-2008.htm.

De heer Brinkman vroeg naar het verenigingsregister van de Westermoskee en van Milli Görüş. Echter, het verenigingsregister is in 1997 overgegaan in het handelsregister. Ik ga er vanuit dat hij op bovenstaande documenten doelde.

De heer Brinkman heeft ook gevraagd om het rapport van de infodesk van de Politie Amsterdam-Amstelland. Dit rapport is niet openbaar. Ik heb het korps Amsterdam-Amstelland verzocht te onderzoeken of openbaarmaking mogelijk is. Ik zal u hier zo spoedig mogelijk uitsluitsel over geven.

De heer Brinkman vraagt om commentaar op de bovenstaande documenten. De geleverde documenten veranderen niets aan de conclusie zoals die in de bovengenoemde brief is beschreven.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.