Kamerstuk 31700-A-119

Lijst van vragen en antwoorden over het onderhoud aan de fietspaden langs het Julianakanaal in de gemeente Stein

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 3 juli 2009
Indiener(s): Rikus Jager (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-A-119.html
ID: 31700-A-119

31 700 A
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2009

nr. 119
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 3 juli 2009

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1 heeft een aantal vragen bij brief van 25 juni 2009 (2009Z10036/2009D29408) voorgelegd aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het onderhoud aan de fietspaden langs het Julianakanaal in de gemeente Stein.

De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 2 juli 2009. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Jager

De griffier van de commissie

Sneep

1

Heeft Rijkswaterstaat de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat de fietspaden op de dijken veilig zijn?

Neen. De paden langs het Julianakanaal betreffen inspectiepaden en zijn niet als fietspad aangelegd. Voor het functioneren van het Julianakanaal zelf is de staat van het onderhoud van de inspectiepaden geen probleem. Een groot deel van het inspectiewerk wordt door Rijkswaterstaat, anders dan bij de aanleg van het kanaal gedacht, uitgevoerd met een auto vanaf de weg langs het kanaal. Waar dat niet mogelijk is, gebeurt dat lokaal te voet over het inspectiepad. Dat pad is ook in slechte toestand daarvoor voldoende geschikt.

Als decentrale overheden van mening zijn dat de schouwpaden vanuit recreatief oogpunt als fietspad van groot belang zijn, verwacht ik van hen ook dat zij bereid zijn tot het leveren van een substantiële bijdrage in de kosten van de maatregelen die nodig zijn voor deze recreatieve functie van de inspectiepaden.

2

Gaat Rijkswaterstaat alsnog haar verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het opknappen of vernieuwen van de fietspaden?

Zoals ik in vraag 1 heb aangegeven, heb ik in deze geen verantwoordelijkheid. In mijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 15 augustus 2005 (Aanhangsel der Handelingen, vergaderjaar 2004–2005, nr. 2157) heb ik bericht, dat indien de regionale overheden bereid zijn om substantieel bij te dragen in de kosten voor maatregelen ten behoeve van de recreatieve functie, ik bereid ben in overleg te bekijken wat de meest wenselijke functionaliteit van de inspectiepaden is en hoe de kostenverdeling daarbij zal zijn.

In bestuurlijk overleg met de gemeente Stein is er een werkgroep geformeerd. Uiteindelijk bleek dat er een te groot verschil bleef tussen de totale kosten van het opknappen van de schouwpaden tot recreatieve fietspaden in de gemeente Stein en de bijdrage van de gemeente Stein en de provincie Limburg. Het overleg hierover is hierna beëindigd.

3

Deelt u de mening dat het juist nu de ideale tijd is om de fietspaden op te knappen, gezien de economische crisis?

Nee, in het kader van beheer en onderhoud aan Rijkswaterwegen, geef ik prioriteit aan achtereenvolgens de volgende functies van de waterwegen: veiligheid (zowel ten aanzien van de aan- en afvoer van water als ten aanzien van de scheepvaart), waterkwaliteit en transport op hoofdtransportassen en hoofdvaarwegen en daarna overige functies, waaronder recreatie. Het onderhoud aan de inspectiepaden heeft zodoende een lagere prioriteit dan het onderhoud aan de kunstwerken, oevers en bodem dat noodzakelijk is voor de transportfunctie en waterbeheersing van de Maas en het Julianakanaal.

4

Wanneer wordt gestart met de opknapbeurt van de fietspaden langs het Julianakanaal?

Zie antwoord op de vragen 1, 2 en 3.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Vendrik (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Jager (CDA), voorzitter, Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Nicolaï (VVD), Aptroot (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Van Heugten (CDA), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Ten Broeke (VVD), ondervoorzitter, Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA), De Rouwe (CDA), Linhard (PvdA) en Vacature (PVV).

Plv. leden: Halsema (GL), Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Vacature (CDA), Atsma (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Neppérus (VVD), De Krom (VVD), Vermeij (PvdA), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Vacature (SP), Anker (CU), Sterk (CDA), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Verdonk (Verdonk), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA), Haverkamp (CDA), Depla (PvdA) en Agema (PVV).