Gepubliceerd: 18 november 2013
Indiener(s): Fred Teeven (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-35.html
ID: 31560-35

Nr. 35 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2013

Met deze brief doe ik mijn toezegging gestand om op verzoek van het lid Fritsma (PVV) uw Kamer, naar aanleiding van het kraken van een pand aan de Weteringschans in Amsterdam door een groep vreemdelingen, te informeren over de wijze waarop het kraakverbod wordt gehandhaafd.

In Amsterdam wordt het uitgangspunt gehanteerd dat niet wordt ontruimd voor leegstand. Voordat tot ontruiming wordt overgegaan wordt door de lokale driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) vastgesteld of er plannen zijn voor ingebruikname van het pand nadat de kraak is beëindigd en of alle eventueel benodigde vergunningen er zijn. Als dat niet het geval is, is er sprake van leegstand en wordt er niet ontruimd omdat anders het risico bestaat dat het pand opnieuw wordt gekraakt.

Inmiddels heeft de rechter in kort geding op 11 november jl. besloten dat het pand binnen drie dagen na betekening van het vonnis ontruimd diende te worden. Tussen de burgemeester van Amsterdam en de eigenaar van het pand is afgesproken dat de groep het pand uiterlijk 25 november a.s. moet verlaten.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven