31 467
Wijziging van de Gemeentewet, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht ter regeling van de bevoegdheid van de burgemeester en de bevoegdheid van de officier van justitie tot het treffen van maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme, ernstige overlast of ernstig belastend gedrag jegens personen of goederen (maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast)

nr. 8
AMENDEMENT VAN HET LID DE WIT

Ontvangen 10 maart 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, vervallen in de aanhef van artikel 172a, eerste lid, de woorden «groepsgewijs» en de zinsnede «of daarbij een leidende rol heeft gehad».

Toelichting

Door het voorgestelde artikel 172a van de Gemeentewet kan de persoon die herhaaldelijk de openbare orde heeft verstoord een gedragsbevel van de burgemeester krijgen, wanneer er sprake is van ernstige vrees voor verdere verstoring van de openbare orde.

In het voorgestelde artikel 172a staat ook het woord «groepsgewijs». Indiener van dit amendement is van mening dat er niet noodzakelijkerwijs sprake hoeft te zijn van groepsgewijze verstoring van de openbare orde om een gedragsbevel op te kunnen leggen. Derhalve dient «groepsgewijs» in het artikel te vervallen, zodat de mogelijkheden voor de burgemeester worden vergroot, en bevelen ook mogelijk worden ten aanzien van de individuele overlastpleger. Als gevolg daarvan dient ook de zinsnede «of daarbij een leidende rol heeft gespeeld» te worden geschrapt.

De Wit