Kamerstuk 28631-9

Voorstel van wet van lid M. Vos tot tweede wijziging voorstel wet milieubeheer (duurzaam geproduceerd hout); Amendement over de herkomst van hout met een merkteken

Dossier: Voorstel van wet van het lid M. Vos houdende tweede wijziging van het Voorstel van wet van het lid M. Vos tot wijziging van de Wet milieubeheer (duurzaam geproduceerd hout)


28 631
Voorstel van wet van het lid M. Vos houdende tweede wijziging van het Voorstel van wet van het lid M. Vos tot wijziging van de Wet milieubeheer (duurzaam geproduceerd hout)

nr. 9
AMENDEMENT VAN HET LID SCHREIJER-PIERIK

Ontvangen 19 juni 2003

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel D, komt te luiden:

D

Artikel 9.13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Vanaf de datum van inwerkingtreding van dit artikel legt een ieder die een houten product voor de eerste maal in de handel brengt» gewijzigd in: Degene die een houten product in Nederland in de handel brengt en daarbij één of meer vermeldingen of aanduidingen bezigt als bedoeld in artikel 9.5 eerste lid,.

2. Het tweede lid komt te luiden:

2. De in het eerste lid bedoelde gegevens zijn:

a. indien een merkteken als bedoeld in artikel 9.7 wordt gevoerd: een geldig certificaat duurzaam beheerd bos dat betrekking heeft op het betreffende houten product ofwel een geldig certificaat traceringssysteem duurzaam geproduceerd hout dat betrekking heeft op het betreffende houten product;

b. indien een andere vermelding of aanduiding wordt gevoerd dan het in artikel 9.7 bedoelde merkteken, gegevens waaruit blijkt dat wordt voldaan aan de specifieke vereisten die gelden voor het voeren van de betreffende vermelding of aanduiding op het betreffende houten product.

Toelichting

Met dit amendement wordt bepaald dat degene die een houten product in Nederland in de handel brengt en daarbij een merkteken voert, op een daartoe strekkend verzoek gegevens overlegt waaruit blijkt in welk gebied het hout waaruit het product bestaat of dat in dit product is verwerkt, is geproduceerd.

De voorgestelde wijziging komt tegemoet aan Europeesrechtelijke bezwaren, door administratieve verplichtingen die handelsbelemmerend kunnen werken te beperken tot diegenen die op vrijwillige basis kiezen voor het voeren van een keurmerk. Als gevolg van de voorgestelde wijziging zijn de administratieve vereisten voor andere keurmerken dan het door de minister vastgestelde merkteken, niet zwaarder dan elders in de Europese Unie.

Schreijer-Pierik