Kamerstuk 24095-272

Uitvoering motie van het lid Verhoeven c.s. over digitalisering van radiofrequenties

Dossier: Wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de Nota frequentiebeleid 2005

Gepubliceerd: 27 april 2011
Indiener(s): Maxime Verhagen (minister economische zaken, viceminister-president ) (CDA)
Onderwerpen: economie ict
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-24095-272.html
ID: 24095-272

Nr. 272 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 april 2011

Naar aanleiding van de motie van het lid Verhoeven c.s. (kamerstuk 31 412, nr. 38) en de wens van uw Kamer om binnen twee weken een brief te ontvangen over de wijze van uitvoering van deze motie, stuur ik u deze brief.

De middengolfomroepen vallen, conform de brief aan uw Kamer van juni 2009 (kamerstuk 24 095, nr. 241), onder het verlengings- en digitaliseringsbeleid. Het doel van dit beleid is het met een zo groot mogelijke groep radio-omroepen vormgeven van de transitie van analoge naar digitale etherradio. Deelname van middengolfomroepen draagt bij aan deze doelstelling. Binnen het huidige verlengings- en digitaliseringsbeleid hebben middengolfomroepen de mogelijkheid voor de periode 2011–2017 een verlenging van hun analoge vergunningen te krijgen, onder de voorwaarde dat ze investeren in digitalisering van radio. Net als regionale commerciële omroepen kunnen middengolfomroepen kiezen tussen digitalisering via eigen vergunningen op het zogenaamde bovenregionale kavel of via het maken van afspraken met een bestaande vergunninghouder over het laten doorgeven van hun radioprogramma.

Een vertegenwoordiging van de middengolfomroepen heeft vorig jaar deelgenomen in de Taskforce Regionale Digitalisering. Ik heb van alle middengolfvergunninghouders een intentieverklaring ontvangen voor deelname aan het verlengings- en digitaliseringsbeleid. Wel heeft een aantal middengolfomroepen in de Taskforce aangegeven meer inzicht te willen in de exacte kosten van digitalisering, alvorens een definitieve keuze te kunnen maken voor participatie.

Binnen het huidige beleid, zoals vastgelegd in het Nationaal Frequentieplan 2005, kan een verlenging van de analoge vergunningen alleen plaatsvinden als er ook geïnvesteerd wordt in digitalisering. Het afzien van de digitaliseringsverplichting betekent derhalve dat er ook geen verlenging mogelijk is. De vergunningen zullen dan, conform de huidige voorwaarden, op 1 september aflopen en dienen voor de periode daarna opnieuw te worden verdeeld.

Ik wil onder de aandacht brengen dat het regionale digitaliseringsbeleid niet alleen de middengolfomroepen omvat, maar ook de regionale commerciële FM-vergunninghouders. Ook voor deze groep vergunninghouders lopen de analoge vergunningen af op 1 september 2011. Daarom wil ik de aanvraagprocedure voor deelname aan het verlengings- en digitaliseringsbeleid op korte termijn starten.

Gezien de wens van uw Kamer en de specifieke situatie van de middengolfomroepen ben ik bereid om ter uitvoering van genoemde motie te kijken of er, aanvullend op de reeds bestaande digitaliseringsopties, alternatieve mogelijkheden zijn om te digitaliseren. Hierin zal ik de optie of deze alternatieve mogelijkheden op een later tijdstip kunnen ingaan, betrekken. Ik zal hierover op korte termijn in overleg treden met de middengolfomroepen.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen