Stemming

Amendement van het lid Van Raan over verhoging van de vliegbelasting met € 55

20,0 %
78,7 %


Groep Van Haga

BIJ1

SGP

Fractie Den Haan

BBB

PvdA

PvdD

CU

CDA

VVD

FVD

GL

Ephraim

D66

PVV

Omtzigt

DENK

SP

JA21

Volt


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAN

Ontvangen 11 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel XXIII wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

G

Het in artikel 77 genoemde bedrag wordt verhoogd met € 55.

Toelichting

Met dit amendement wordt per 1 januari 2024 de vliegbelasting verhoogd naar € 81,43.

De verhoging van de vliegbelasting in 2023 is een veel te kleine stap in de goede richting. De vastgestelde tarieven zullen weinig mensen aanzetten tot het kiezen van een meer duurzaam vervoermiddel en zijn bovendien slechts een zeer beperkte weergave van de daadwerkelijke maatschappelijke kosten van het vliegverkeer.

Op dit moment is het voorstel om pas in 2025 te evalueren wat het effect is geweest van de verhoging van de vliegbelasting. De Miljoenennota 2024 gaat nu al uit van € 710 miljoen als opbrengst voor 2024. Dit is ruim 5% meer dan CE Delft initieel had ingeschat, in het gunstigste scenario van economische groei. Het herstel van de luchtvaart na de coronapandemie gaat sneller dan verwacht, zelfs na de verhoging van vliegbelasting.

Uit onderzoek uitgevoerd door de IBO werkgroep zijn enkele scenario’s uitgewerkt. Haalbaar voor 2024 is een algemene verhoging van € 55 van de vliegbelasting. Dit scenario zal leiden tot een significant effect op de luchtvaartemissies, het effect op de mondiale CO2-reductie ligt tussen de 0,5 en 0,9 Mton.

Een algemene verhoging van de vliegbelasting zal voornamelijk bij de rijkere Nederlanders terechtkomen. Uit CBS onderzoek, uitgevoerd namens de IBO werkgroep, blijkt dat 42% van de vluchten gedaan worden door de (rijkste) 8% van de Nederlanders. Deze groep zal daarom ook 42% van de verhoging van de vliegbelasting dragen.

Naast de belasting op vliegtickets zijn aanvullende maatregelen nodig om de luchtvaartsector weer binnen de grenzen van het klimaat, leefomgeving en veiligheid van mens en dier te brengen. Te denken valt aan o.a. een heffing op kerosine, een scherp CO2-budget voor de luchtvaartsector, het extra belasten van veelvliegers en het uit de markt halen van slots.

De IBO werkgroep heeft een budgettaire raming gemaakt en komt uit tot € 989 miljoen aan additionele belastinginkomsten in 2024. Deze loopt op naar € 1.16 miljard in 2030.

Van Raan


Amendement van het lid Van Raan over verhoging van de vliegbelasting met € 55

2023-10-11
Dossier: 36418
Indiener(s): Lammert van Raan (PvdD)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36418-15.html