Stemming

Amendement van het lid Bamenga over structureel extra middelen voor vergeten crises

31,3 %
68,7 %


DENK

NSC

SP

CDA

VVD

FVD

BBB

CU

GroenLinks-PvdA

Volt

PVV

SGP

D66

PvdD

JA21


Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID BAMENGA

Ontvangen 30 januari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener structureel 5 miljoen euro vrij te maken om (extra) humanitaire hulp te kunnen leveren aan een aantal crises die in de visie van de indiener «vergeten» dreigen te raken, namelijk de crises in Soedan, Congo en Jemen. De dekking wordt gevonden in de niet juridisch verplichte middelen op artikel 4.2.

Door het grote aantal noden in de wereld is er een aantal landen dat in conflict en crisis is, als gevolg waarvan vele mensen in die landen een grote behoefte hebben aan humanitaire hulp. De indiener richt zich in dit amendement op Soedan, Congo en Jemen. Ter illustratie noemt de indiener dat in Soedan in 2024 bijna 25 miljoen mensen (humanitaire) hulp nodig hebben. Internationale hulporganisaties hebben aangegeven dat er een ernstig financieringstekort is om aan de grote hulpbehoefte in deze landen te voldoen.

De indiener is van oordeel dat de crises in deze landen te weinig aandacht krijgen en wijst erop dat het bij deze crises ook wereldwijd moeilijk is om voldoende financiering bij elkaar te krijgen. De indiener stelt voor de financiering via de DRA, via het Rode Kruis en via het multilaterale kanaal in te zetten.

Bamenga


Amendement van het lid Bamenga over structureel extra middelen voor vergeten crises

2024-01-30
Dossier: 36410-XVII
Indiener(s): Mpanzu Bamenga (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XVII-16.html