Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Kathmann ter vervanging van nr. 53 over middelen voor extra meedoenbalies

47,7 %
51,7 %


BIJ1

SP

PvdA

PVV

Groep Van Haga

BBB

VVD

PvdD

Volt

CU

SGP

Ephraim

Fractie Den Haan

FVD

Omtzigt

GL

JA21

DENK

CDA

D66


Nr. 58 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KATHMANN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 531

Ontvangen 24 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.500 (x € 1.000).

Toelichting

Meedoenbalies op COA-locaties spelen een belangrijke rol in het integreren in de Nederlandse samenleving vanaf dag 1. Asielzoekers kunnen door deze balies vanuit de opvang les krijgen in de Nederlandse taal en zich aanmelden voor activiteiten zoals vrijwilligerswerk, sport, recreatie en soms betaald werk.

Op dit moment is er structurele financiering voor 38 meedoenbalies. Tegelijkertijd zijn er in totaal 81 vaste locaties en 132 noodopvanglocaties van het COA. Dat betekent dat er in het merendeel van de opvanglocaties nog geen meedoenbalie is. Het zou volgens de indiener van dit amendement niet moeten uitmaken op welke locaties asielzoekers worden opgevangen voor hun kansen op snelle en succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving.

De indiener vindt het daarom van belang om, in stappen, toe te werken naar een dekkend aanbod van meedoenbalies. Daarom zorgt dit amendement voor een uitbreiding naar 60 meedoenbalies. Daartoe stelt indiener € 2,5 miljoen beschikbaar.

De dekking voor dit amendement (€ 2,5 miljoen structureel) wordt gevonden in een amendement dat is ingediend op het Belastingplan. Het gaat om het afschaffen van verschillende fossiele subsidies, waaronder de vrijstelling in de gasbelasting voor non-energetisch gebruik en de vrijstelling in de brandstofaccijns voor elektriciteitsopwekking, die tezamen structureel 141 miljoen euro opleveren.

Kathmann


Gewijzigd amendement van het lid Kathmann ter vervanging van nr. 53 over middelen voor extra meedoenbalies

2023-10-24
Dossier: 36410-XV
Indiener(s): Barbara Kathmann (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-58.html