Stemming

Gewijzigd amendement van het lid De Kort ter vervanging van nr. 14 over middelen voor terugkeer van dakloze arbeidsmigranten

81,9 %
17,4 %


SP

Fractie Den Haan

JA21

VVD

FVD

D66

SGP

CDA

PvdA

CU

BIJ1

Ephraim

Volt

DENK

PVV

GL

Omtzigt

BBB

PvdD

Groep Van Haga


Nr. 29 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DE KORT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 14

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1 Arbeidsmarkt van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener 3 miljoen extra vrij te maken in 2024 om organisaties en initiatieven te ondersteunen die dakloze arbeidsmigranten begeleiden, onder andere bij de terugkeer naar hun land van herkomst. Onderzoek toont aan dat het aantal arbeidsmigranten dat dakloos is en door Nederland zwerft toeneemt. Het gaat hier om mensen in een kwetsbare positie, waarbij verslavingsproblematiek vaak een rol speelt. Dit leidt eveneens tot overlast voor omwonenden en een toename van criminaliteit. Zij en wij zijn er bij gebaat als deze groep mensen begeleid wordt met de terugkeer naar het land van herkomst, zodat daar een nieuw leven opgebouwd kan worden.

Met deze middelen kan het Plan van Aanpak kwetsbare dakloze EU-burgers verder ondersteund worden, met daarbij zoveel mogelijk focus op extra initiatieven om de re-integratie van dakloze arbeidsmigranten in het land van herkomst te bevorderen om zo de terugkeer te stimuleren.

Dekking wordt gevonden in de aanvullende post van coalitieakkoordmiddelen voor de bescherming van arbeidsmigranten. Hiervan is voor 2024 nog 5 miljoen beschikbaar, waarvan middels dit amendement 3 miljoen wordt aangemerkt met bovenstaand doel.

De Kort


Gewijzigd amendement van het lid De Kort ter vervanging van nr. 14 over middelen voor terugkeer van dakloze arbeidsmigranten

2023-10-12
Dossier: 36410-XV
Indiener(s): Daan de Kort (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-29.html