Stemming

Amendement van het lid Flach over middelen voor waterputten als bluswatervoorziening

44,7 %
55,3 %


DENK

NSC

CDA

PVV

BBB

GroenLinks-PvdA

D66

SP

Volt

PvdD

VVD

JA21

FVD

SGP

CU


Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID FLACH

Ontvangen 30 januari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 22 Natuur, visserij en gebiedsgericht werken van de departementale begrotingsstaat wordt het verplichtingenbedrag verhoogd met € 4.000 (x € 1.000) en wordt het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het gevaar van natuurbranden neemt toe. In de Rijksbrede Risicoanalyse van 2022 is het natuurbrandrisico opgeschaald van waarschijnlijk naar zeer waarschijnlijk en van ernstig naar het niveau tussen ernstig en zeer ernstig in. Dit wordt onderstreept in het Natuurbrandsignaal ’23 van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (januari 2023). De natuurbrandgevoeligheidskaart (Deltares, 2021) laat zien dat de Veluwe een van de gebieden is met de grootste risico’s. Juist hier is ook sprake van de aanwezigheid van veel bewoning, vakantieparken, zorginstellingen en hoofdinfrastructuur. De betrokken veiligheidsregio’s hebben samen met de betrokken provincie en gemeenten de handen ineen geslagen voor een versnelling van de gebiedsgerichte aanpak natuurbrandrisico. Hiervoor is onder meer een investering nodig in een honderdvijftigtal waterputten als bluswatervoorziening.

Gelet op het nationale belang van natuurbescherming en brandveiligheid stelt de indiener voor om als eerste stap vier miljoen euro uit te trekken voor het versneld verbeteren van de brandveiligheid van natuurgebieden. Naar verwachting zal twee miljoen hiervan in 2024 uitgegeven kunnen worden. Het restant is bestemd voor het jaar 2025. Hiermee kunnen de noodzakelijke waterputten geslagen worden in de Veluwe, maar mogelijk ook in andere gebieden waar de natuurbrandrisico’s in combinatie met maatschappelijke kwetsbaarheid groot zijn. Indiener verzoekt de regering om de middelen in het juiste kasritme te plaatsen.

Dekking van het amendement wordt gevonden op de Aanvullende Post Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur door de daarop resterende middelen met € 4 miljoen te verlagen.

Flach


Amendement van het lid Flach over middelen voor waterputten als bluswatervoorziening

2024-01-30
Dossier: 36410-XIV
Indiener(s): André Flach (SGP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIV-24.html