Stemming

Nader gewijzigd amendement van de leden Keijzer en Veldkamp ter vervanging van de nrs. 12 en 13 over het bieden van regels over eigen bijdragen voor ontheemden bij inkomsten uit arbeid

70,0 %
30,0 %


SP

DENK

Volt

VVD

CU

CDA

BBB

D66

SGP

NSC

PvdD

GroenLinks-PvdA

FVD

PVV

JA21


Nr. 20 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KEIJZER EN VELDKAMP TER VERVANGING VAN DIE GEDRUKT ONDER NRS. 12 EN 13

Ontvangen 7 maart 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 3, eerste lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. In de regeling, bedoeld in het eerste lid, wordt in elk geval voorzien in regels over een verplichte eigen bijdrage van een ontheemde in de kosten van zijn verstrekkingen, zowel de opvang als ook andere materiële en financiële voorzieningen en de voorwaarden die voor deze eigen bijdrage gelden. De bijdrage is slechts verschuldigd indien de ontheemde inkomsten uit arbeid heeft en bedraagt ten hoogste de economische waarde van de aan de ontheemde geboden verstrekkingen. In de regeling wordt tevens opgenomen dat wanneer er voldoende inkomsten uit arbeid zijn geen financiële toelage meer wordt verstrekt.

Toelichting

Artikel 3, eerste lid, van de Tijdelijke wet opvang ontheemden uit Oekraïne bevat een delegatiegrondslag voor het stellen van regels over de door het college van burgemeester en wethouders aan ontheemden te bieden verstrekkingen en de voorwaarden waaronder ontheemden deze verstrekkingen ontvangen.

Dit amendement voorziet in een verplichte eigen bijdrage voor Oekraïense ontheemden aan de geboden opvang en andere verstrekkingen wanneer zij voldoende inkomsten uit arbeid hebben. Het amendement regelt dat in dergelijk geval de economische waarde van de aan ontheemden geboden verstrekkingen in rekening wordt gebracht en de financiële toelagen ook stoppen. Indieners geven daarbij ruimte om de bestaanszekerheid van de ontheemde te borgen. Door het in het wetsvoorstel opgenomen artikel 7 verstrekt het UWV de benodigde informatie over de arbeidssituatie.

Indieners geven de regering de vrijheid te bepalen hoe zij omgaat met fiscale partners van de ontheemden en welke instantie deze maatregel uitvoert.

Keijzer Veldkamp


Nader gewijzigd amendement van de leden Keijzer en Veldkamp ter vervanging van de nrs. 12 en 13 over het bieden van regels over eigen bijdragen voor ontheemden bij inkomsten uit arbeid

2024-03-07
Dossier: 36394
Indiener(s): Caspar Veldkamp (NSC), Mona Keijzer (BBB)
Onderwerpen: migratie en integratie tijdelijk verblijf
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36394-20.html