Stemming

Amendement van het lid Uitermark over het kunnen raadplegen van de rechter en het betrekken van een gedragskundige voor een advies over de persoonlijkheid van de gedetineerde

52,0 %
48,0 %


CDA

D66

PvdD

Volt

BBB

VVD

SGP

CU

DENK

JA21

GroenLinks-PvdA

FVD

NSC

SP

PVV


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID UITERMARK

Ontvangen 6 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel G, wordt het voorgestelde artikel 40b als volgt gewijzigd:

1. In het zesde lid wordt «of de politie» vervangen door «, de politie of het gerecht dat de zaak in laatste instantie feitelijk heeft behandeld».

2. Na het zesde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6a. Indien het bevel uitsluitend berust op de persoonlijkheid van de gedetineerde, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, dient de Minister in zijn bevel een advies van een gedragsdeskundige te betrekken.

Toelichting

De indiener acht het van belang dat de Minister, naast de politie en het openbaar ministerie, desgewenst ook de rechter die de zaak als laatste heeft behandeld om advies kan vragen als daaraan behoefte bestaat.

Uit artikel 40b, eerste lid, onder b, volgt dat op de enkele grond van de persoonlijkheid van de gedetineerde kan worden besloten dat er sprake is van een gevaar voor de openbare orde of veiligheid, waardoor een bevel beperkingen kan worden gegeven door de Minister. Een dergelijk besluit behoeft naar de mening van de indiener te zijn gegrond op een oordeel van een gedragsdeskundige.

Uitermark


Amendement van het lid Uitermark over het kunnen raadplegen van de rechter en het betrekken van een gedragskundige voor een advies over de persoonlijkheid van de gedetineerde

2024-03-06
Dossier: 36372
Indiener(s): Judith Uitermark (NSC)
Onderwerpen: criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36372-15.html