Stemming

Amendement van de leden Dijk en Marijnissen over middelen voor een hoger salaris voor zorgverleners

46,0 %
54,0 %


Volt

GL

Omtzigt

DENK

BIJ1

PvdA

PVV

SGP

FVD

PvdD

D66

JA21

CU

Groep Van Haga

SP

VVD

Fractie Den Haan

CDA

BBB


Nr. 4 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DIJK EN MARIJNISSEN

Ontvangen 5 juni 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 Zorgbreed beleid van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000.000 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener regelt met dit amendement dat er loonruimte ontstaat om de salarissen voor zorgverleners structureel te verhogen en hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Zorgverleners werken al jarenlang onder een hoge werkdruk met niet altijd even goede arbeidsvoorwaarden, met te weinig collega’s en voor een schamel loon. De indiener is van mening dat er net zo goed voor onze zorgverleners gezorgd moet worden als dat zij dat voor ons doen. Zij verdienen een hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden en meer collega’s. Met de huidige personeelstekorten in de zorg is het van belang dat we zorgverleners in de zorg behouden en aantrekken. Een structureel hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden en de inzet op meer collega’s zullen ertoe leiden dat minder zorgverleners de zorg verlaten en meer mensen in de zorg willen gaan werken. Met dit amendement wordt de Minister in staat gesteld om via een rijksbijdrage de beschikbare ruimte voor de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling zorg (OVA) met € 2 miljard te vergroten.

De dekking wordt voor dit jaar gevonden in de algemene middelen. Structureel zal de dekking gevonden worden in een verhoging van de vennootschapsbelasting in de tweede schijf vanaf 2024.

Dijk Marijnissen


Amendement van de leden Dijk en Marijnissen over middelen voor een hoger salaris voor zorgverleners

2023-06-05
Dossier: 36350-XVI
Indiener(s): Lilian Marijnissen (SP), Jimmy Dijk (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36350-XVI-4.html