Stemming

Amendement van de leden Dijk en Marijnissen over middelen voor extra plekken in verpleeghuizen

42,7 %
57,3 %


CU

Volt

Groep Van Haga

PvdA

CDA

PVV

Fractie Den Haan

PvdD

FVD

SGP

SP

DENK

JA21

BBB

Omtzigt

D66

VVD

GL

BIJ1


Nr. 3 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DIJK EN MARIJNISSEN

Ontvangen 5 juni 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 975.000 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener constateert dat dit kabinet het aantal verpleeghuisplekken wil bevriezen. In combinatie met de toenemende vergrijzing zorgt dit voor nog langere wachtlijsten voor verpleeghuisplekken. Sinds de sluiting van de verzorgingshuizen is een plek in het verpleeghuis alleen nog weggelegd voor mensen die niet langer thuis kunnen wonen. De indiener is van mening dat een groeiend tekort aan verpleeghuisplekken funest is voor het welzijn van ouderen. Daarnaast veroorzaakt dit een tweedeling, omdat mensen met veel geld een plek in een commerciële zorginstelling kunnen kopen. Verder zal de druk op de zorg elders, zoals de spoedzorg en de huisartsenzorg, toenemen. Dit betekent een verschuiving van de zorgkosten.

Er staan op dit moment al 20.986 mensen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis.1 De indiener is van mening dat er niet minder, maar juist meer mensen in het verpleeghuis terecht moeten kunnen. Met dit amendement beoogt de indiener de Bijdrage Wlz met € 975 miljoen structureel te verhogen, zodat er meerjarig middelen beschikbaar komen voor de realisatie van 65.000 extra plekken. Om te voorkomen dat het vergroten van de budgettaire ruimte voor extra plekken leidt tot een tekort in het Fonds Langdurige Zorg, wordt de rijksbijdrage Wlz overeenkomstig verhoogd. De nieuw te realiseren verpleeghuisplekken zijn bij voorkeur in kleinschalige zorgbuurthuizen.

De dekking wordt voor dit jaar gevonden in de algemene middelen. Structureel zal de dekking gevonden worden in een verhoging van de vennootschapsbelasting in de tweede schijf vanaf 2024.

Dijk Marijnissen


Amendement van de leden Dijk en Marijnissen over middelen voor extra plekken in verpleeghuizen

2023-06-05
Dossier: 36350-XVI
Indiener(s): Lilian Marijnissen (SP), Jimmy Dijk (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36350-XVI-3.html