Stemming

Amendement van het lid Van der Lee c.s. ter vervanging van nr. 5 over middelen voor armoedebestrijding

42,7 %
57,3 %


PvdA

SGP

Groep Van Haga

BIJ1

Volt

CDA

BBB

CU

GL

FVD

PvdD

VVD

JA21

DENK

PVV

SP

Omtzigt

Fractie Den Haan

D66


Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER LEE C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 51

Ontvangen 28 juni 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.406.206 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement maakt afgerond 3,4 miljard euro vrij voor een envelop voor armoedebestrijding. Daarmee wordt de per saldo uitgavenverlaging die het kabinet beoogt middels de suppletoire begroting (samenhangend met de voorjaarsnota) teruggedraaid. De indieners van het amendement zijn van mening dat het verlagen van de uitgaven op de SZW-begroting onverstandig is, zeker in tijden waarin de armoede fors oploopt. De indieners willen meer zekerheid dat er stappen genomen worden om armoede tegen te gaan. Dit amendement maakt daarom in ieder geval alvast 3,4 miljard euro vrij ten behoeve van armoedebestrijding. De precieze invulling van de middelen kan later nader worden bepaald.

Het precieze bedrag in dit amendement, te weten 3.406.206 (x € 1.000), staat gelijk aan de per saldo uitgavenverlaging van de SZW begroting. Het betreft de stand inclusief de nota van wijziging die na de suppletoire begroting volgde. In de suppletoire begroting en de nota van wijziging staan ook enkele posten die zijn verhoogd. Dit amendement laat deze verhoging ongemoeid. Tevens biedt het amendement ruimte om in aanvulling hierop extra middelen vrij te maken voor armoedebestrijding.

Van der Lee Kathmann Van der Plas Teunissen Van Baarle


Amendement van het lid Van der Lee c.s. ter vervanging van nr. 5 over middelen voor armoedebestrijding

2023-06-28
Dossier: 36350-XV
Indiener(s): Caroline van der Plas (BBB), Christine Teunissen (PvdD), Barbara Kathmann (PvdA), Tom van der Lee (GL), Stephan van Baarle (DENK)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36350-XV-6.html