Stemming

Amendement van het lid Leijten over de algemene voorwaarde van voorafgaande duidelijkheid over klantenbestand, totaalverbruik en rekenmodellen

33,3 %
66,7 %


Volt

CU

SP

Omtzigt

CDA

PvdA

Groep Van Haga

D66

VVD

BIJ1

JA21

GL

PvdD

DENK

Fractie Den Haan

SGP

BBB

PVV

FVD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 14 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «2022» ingevoegd «alsmede subsidievoorwaarden voor leveranciers».

II

In de beweegreden wordt na «2022» ingevoegd «en dat het tevens gewenst is om algemene subsidievoorwaarden te stellen voor leveranciers die in aanmerking willen komen voor subsidie ten behoeve van het prijsplafond voor kleinverbruikers».

III

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

  • 1. De leverancier van elektriciteit aan afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de leverancier van gas aan afnemers als bedoeld in artikel 43, eerste lid, van de Gaswet, of de leverancier van warmte aan verbruikers met een aansluiting met een vermogen van maximaal 100 kilowatt als bedoeld in artikel 1 van de Warmtewet, die gebruik wil maken van een subsidie voor leveranciers ter bekostiging van een plafond voor energietarieven voor kleinverbruikers op grond van Verordening (EU) 2022/1854 van de Raad van 6 oktober 2022 betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (PbEU 2022 LI 261/1) voldoet ten minste aan de algemene voorwaarde, bedoeld in dit artikel.

  • 2. De leverancier, bedoeld in het eerste lid, maakt voorafgaand aan het moment waarop de subsidie wordt verstrekt inzichtelijk wat de omvang en samenstelling van zijn bestand aan afnemers of verbruikers is, wat het geschatte totaalverbruik is op grond van het totaalverbruik in eerdere jaren en op grond van welke berekeningen de subsidie wordt aangevraagd.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de voorwaarde, bedoeld in het tweede lid.

Toelichting

Dit amendement verplicht energieleveranciers bij de subsidieaanvraag helder te maken wat hun klantenbestand is, wat het geschatte verbruik van het klantenbestand is en hoe gebruikte (reken)modellen eruit zien. Dit moeten zij doen door inzage te geven in de cijfers die zij gebruiken bij de subsidieaanvraag. Indiener vindt het belangrijk dat voorkomen wordt dat energieleveranciers een (veel) te hoog voorschot aanvragen.

Indiener is van mening dat een te hoog voorschot de positie van de energieleverancier ten opzichte van een concurrent versterkt en de subsidie als verkapte (renteloze) liquiditeitssteun wordt gebruikt. De subsidieaanvraag moet zo dicht mogelijk bij de werkelijke kosten liggen. Tot slot vindt indiener het belangrijk om te voorkomen dat er een (dure) verrekening achteraf moet plaatsvinden.

Zonder helderheid te verschaffen over de berekening en realistische benadering van het benodigde voorschot vooraf, ontvangt de energieleverancier geen voorschot.

Leijten


Amendement van het lid Leijten over de algemene voorwaarde van voorafgaande duidelijkheid over klantenbestand, totaalverbruik en rekenmodellen

2022-12-14
Dossier: 36252
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36252-8.html